Кияни просять мера позбутися радянської мозаїки на Хрещатику

На сайті Київради з'явилась петиція, в якій мера столиці Віталія Кличка закликають демонтувати радянські елементи на мозаїці, що оздоблюють арку по вулиці Хрещатик, 36. 

Автор петиції, Владислав Михайленко, наголошує, що серп і молот (символи тоталітаризму та геноциду радянської доби), які знаходяться на мозаїці, Києву не потрібні.

"Зазначені символи, відповідно до законодавства про декомунізацію, мають бути демонтовані", — стверджує киянин.

Пан Михайленко зазначає, що не усі кияни погоджуються з його думкою. Багато киян розуміють, що мозаїки несуть і художню цінність.

"Вони є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю будівлі, яка є безумовною окрасою центральної вулиці столиці. Така ситуація створює негативний вайб серед містян щодо архітектурної та культурної спадщини", — наголошує чоловік.

Автор петиції пропонує компроміс — мозаїку зберегти, а серп і молот прибрати.

Для цього необхідно провести архітектурний конкурс із залученням громадськості, активістів та урбаністів та запросити меценатів, які оплатять цей проєкт. Саме такий спосіб буде найкращим для того, щоб Київ зберіг архітектурне надбання, але позбувся радянського минулого.

Для того, щоб петицію розглянула влада необхідно зібрати 6000 підписів. Підписати її можна за посиланням. 

Раніше ми писали, що з початком великої війни у багатьох українців загострилася ненависть до всього радянського. Під роздачу потрапили й мозаїки, створені українськими художниками й архітекторами в період існування УРСР. В інформаційному просторі активізувалися дискусії про їхнє майбутнє: знищити чи зберегти? 

У Києві під загрозою знищення ще одна унікальна мозаїка: фото