Киянам показали дизайн меморіальних дощок для загиблих цивільних і військових: фото

Український дизайнер, співзасновник громадської організації "Агенти змін" Олександр Колодько створив дизайн меморіальних таблиць для загиблих цивільних і військових.

Звідки взагалі взялась ця задача: зараз дуже швидко встановлюють пам’ятні дошки у школах, а виглядають вони зазвичай як гранітні плити, чим нагадують надгробки й ретравматизують чи тригерять дітей. Плюс відсутність стандартів були першопричиною розробки табличок” — зазначив митець. 

Концепція

Одним з питань стало розділення табличок на тих, хто ніс службу (військових, нацгвардійців тощо) та загиблих цивільних, яких теж треба вшановувати. 

Перше рішення — розділити візуально та використати шрифт UAF Memory для військових та загальний київський шрифт Proba Nav2 для інших.

Також додати приналежність у символах і зобразити або символ роду військ або комбатантський хрест (загальний символ для всіх), а для цивільних просто використати малий державний герб.

Далі кожної таблички може бути два варіанти — з фото, якщо воно є, або ж без (іноді буває немає гарного фото, чи спеціально треба уникнути його використання).Український дизайнер, співзасновник громадської організації "Агенти змін" Олександр Колодько створив дизайн меморіальних таблиць для загиблих цивільних і військових

Елементи

  • Прив’язка до місця, або ж чому саме тут встановлена ця табличка;
  • Нагороди та відзнаки;
  • Ім’я та прізвище;
  • Позивний і підрозділ для військових;
  • Вік людини (щоб уникнути суто похоронного формату “дата народження — дата смерті”, додатково це дає осягнути не просто дати, а наскільки молоді були люди);
  • Додатковий текст про обставини смерті;
  • Ще є місце під QR та короткий лінк, якщо вони будуть;
  • Фото. Дуже хотілося уникнути формату з фото в рамці чи обрізане десь по центру, бо вони дуже нагадують надгробки, натомість більш людяно виглядають фото до краю формату.

Український дизайнер, співзасновник громадської організації "Агенти змін" Олександр Колодько створив дизайн меморіальних таблиць для загиблих цивільних і військовихМатеріал та технології виготовлення

Найбільш нейтрально в середовище виглядатиме алюміній. Технологія має бути гравіювання та фарбування. 

У конструкції не має бути зайвих “прикрас” з мармуру чи чогось такого, бо це робить таблички занадто масивними. І поки найбільш утилітарними виглядають віддалені кріплення (хоч вони і додають металеву шайбу спереду).Український дизайнер, співзасновник громадської організації "Агенти змін" Олександр Колодько створив дизайн меморіальних таблиць для загиблих цивільних і військових“Наш Київ” вже писав, що у Києві планують спростити процедуру встановлення меморіальних дощок.

У Києві хочуть перейменувати вулицю Ушицьку: яку назву пропонують