У столиці планують спростити встановлення меморіальних дощок: подробиці

У 2023 році кількість клопотань щодо встановлення пам’ятних знаків у столиці збільшилася в 6 разів порівняно з 2021 роком. 

Місто вирішило спростити процедуру та розробило новий порядок встановлення меморіальних дощок — проєкт рішення вже зареєстрували в Київраді. 

Про це повідомили на Офіційному порталі Києва. 

У 2021 році клопотань про встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків на честь загиблих Захисників було 14% від загальної кількості, за 2023 рік — вже 71%. 

У 2024-му число звернень зростатиме — протягом січня-лютого це вже 75% загальної кількості. 

Чинна процедура досить складна і тривала щодо погоджень, отримання дозволів, розпоряджень — зараз Комісія згідно з Порядком збирається лише раз на 3-4 місяці. Це дуже довго і виснажливо для родин. 

Передача повноважень до районів дозволить пришвидшити прийняття рішень, спростити процедуру та зробити її доступнішою для людини.

Проєкт рішення "Про затвердження Порядку встановлення меморіальних дощок у місті Києві" напрацювала підготовча група, до якої увійшли депутати всіх фракцій, представники профільних департаментів, районних державних адміністрацій та Київ Мілітарі Хабу.

Із нововведень: 

  • Менший пакет документів, які треба зібрати родичам загиблого
  • Делегувати повноваження розглядати звернення райдержадміністраціям
  • Затвердження єдиного зразка меморіальної дошки на честь загиблих Героїв та Героїнь

Разом з тим, на рівні міста прийматимуть рішення про встановлення меморіальних дощок у центральній частині Києва в межах буферної зони об’єктів всесвітньої спадщини та на будинках-пам’ятках архітектури. У цих випадках застосовуватиметься вдосконалений чинний порядок.

Окрім запровадження спрощеної процедури для загиблих Захисників і Захисниць, у новому порядку встановлюються чіткі вимоги до художнього оформлення та розміщення, а також утримання та обліку меморіальних дощок.

“Наш Київ” також писав, що у Деснянському районі Києва хочуть перейменувати вулицю Ушицьку на честь загиблого розвідника-снайпера Дмитра Захарука.

Активісти обстежили стан Будинку Київського військового округу: результати перевірки