Киянам нагадали про небезпеку, пов’язану з укусами кліщів

У Києві активізувалися кліщі. Містянам нагадують, що попри неболючі укуси ці комахи можуть завдати шкоду здоров’ю людини.

Кліщі є переносниками хвороби Лайма, енцефаліту тощо. Сезон найбільшої активності кліщів розпочинається у квітні й триває до жовтня.

Ці  членистоногі тварини можуть вразити центральну нервову. Якщо не звернутися до лікаря їхні укуси можуть призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Щоб не підчепити кліща у парку або сквері, вдягайте головний убір та одяг, який закриває тіло. під час прогулянки періодично оглядайте себе чи один одного на наявність цих комах на одязі, за вухами, на шиї та інших місцях. Фахівці також рекомендують використовувати репеленти. 

Якщо у вас є домашній улюбленець, який гуляє на вулиці — обов'язково використовуйте спеціальні засоби, щоб комахи не кусали тварин. А після прогулянки ретельно обстежуйте чотирилапих на наявність кліщів. До речі, якщо тварина приймає лікі, які відлякують кліщів, вони все одно можуть зачепитися на шкірі, а зістрибнути вже вдома. Тому оглядати собаку чи кота необхідно не приміщенні.

Якщо кліщ все-таки присмоктався, а поїхати до лікарні немає можливості, ви можете видалити його самостійно. Для цього необхідно плавними рухами розхитувати його з боку в бік пальцями, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою. Кліща необхідно виділити разом із хоботком. Місце укусу треба змастити йодом, спиртом або іншим дезінфекційним засобом. 

Також ми поспілкувалися з експертом і дізналися, які хвороби насправді переносять київські кліщі і що робити, якщо вас вкусили.

В київській клініці Охматдит вперше використали ендокапсулу для обстеження дитини