Київські митники вилучили з посилки старовинні артефакти: подробиці

Працівники столичної митниці вилучили з посилки старовинні сокири козацької доби та Київської Русі.

Про це повідомили на сторінці Київської митниці. Працівники столичної митниці вилучили з посилки старовинні сокири козацької доби та Київської РусіСокири без топорища з ознаками старовини митники виявили у трьох посилках, які прямували від одного відправника з Дніпропетровщини до США. 

Предмети задекларували як декоративні. 

Артефакти спрямували на експертизу до Національного військово-історичного музею України для встановлення належності їх до культурної цінності.

За результатами експертизи виявлені митниками предмети — автентичні старовинні сокири з кричного заліза археологічного походження. Працівники столичної митниці вилучили з посилки старовинні сокири козацької доби та Київської РусіАртефакти виготовили методом ручного кування та ковальського зварювання з використанням технологій доіндустріального періоду. 

Сокири досі мають гострі леза, які зберегли первинну конфігурацію, і є сліди часткової реставрації.

Найбільшу з виявлених сокир, довжиною 20,5 см, визначили як сокиру доби козацтва, під умовною назвою “горбач”. 

Вік артефакту XVI-початок XVII ст., цю важку робочу сокиру пов’язують з лісорубними або теслярськими роботами.Працівники столичної митниці вилучили з посилки старовинні сокири козацької доби та Київської РусіДві менших сокири експерти визначили як робочі, теслярські сокири доби Київської Русі X-XIII ст. Їх також могли використовувати як бойову зброю.

Відправник не має дозвільних документів на відправку стародавній цінностей за кордон, тож щодо нього склали протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Сокири вилучили до винесення судом рішення у справах.Працівники столичної митниці вилучили з посилки старовинні сокири козацької доби та Київської Русі“Наш Київ” також писав, що київські митники вилучили з посилки натільні хрестики часів Русі та стародавню ікону.

Столичні митники вилучили незадекларовані ювелірні вироби люксових брендів