Київськи митники вилучили з посилки п'ять старовинних ікон: фото
Фото - Київська митниця

Працівники Київської митниці знайшли старовинні ікони кінця ХІХ — початку ХХ століття у трьох міжнародних посилках, які прямували до США.

Про це повідомила митниця у соцмережах. 

Митники направили ікони на експертизу: частину до Національного художнього музею України, а частину — до Національного музею історії України. Як визначили фахівці — всі ікони мають культурну та історичну цінність.

Одну експерти ідентифікували як "Святий Миколай Чудотворець" початку ХХ століття. Святиню можна віднести до знаменитої Борисівської іконописної школи. Слобода Борисівка, де виготовлена ікона, колись — великий іконописний осередок на українській Слобожанщині, а нині — історико-культурне явище.

"Борисівські ікони вважаються унікальними за рахунок оригінальності техніки іконопису, декору, іконографічного трактування", — розповідають митники. 

Також фахівцями визначено ікону "Воскресіння Господнє" кінця ХІХ ст., яка виготовлена в техніці сріблення.

Крім цього, експертами визначено ще одну ікону — старообрядницьку металеву "Образ святого пророка Іллі" ХІХ ст., прикрашену блакитною емаллю.

Решта дві — ікони "Святий Архангел Михаїл" кінця ХІХ-початку ХХ ст. та "Святий Іоанн воїн" початку ХХ століття. Вони виготовлені в іконописно-ремісничих майстернях за встановленим зразком відповідно до іконографічних канонів в російській імперії.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей потрібні дозвільні документи Міністерства культури України. Таких митникам не надали, тож ікони вилучили.

Київські митники виявили в посилці українські антикварні порцелянові статуетки: фото