Київські митники вилучили з посилки колекцію друкованих видань 40 років ХХ століття: фото

Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століття.

Про це повідомили на сторінці держустанови. Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяМитники запобігли незаконній відправці за кордон колекції журналів “Советское фото” та довідників фотографа, які, за висновком експертів, мають не лише культурну, а й історичну, художню та наукову цінність. 

Надрукована ця періодика у 1929-1941 роках — її виявили під час митного контролю посилки, яка прямувала з Вінничини до Китаю. Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяЗбірка матеріалів має ознаки колекції. До неї увійшли підшивка журналів “Советское фото” 1938-1941 років, окремо — 21 журнал “Советское фото” цього ж періоду та два календарі-довідники фотографа на 1929-1931 років.Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяЦі календарі-довідники — одні з перших спеціалізованих радянських видань, присвячених різним аспектам фотографічної справи. Видання “Советское фото” можна вважати унікальним свідченням як загальної радянської, так і української радянської історії. Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяІнформація на сторінках журналу, є цінною для дослідників історії фотомистецтва, розвитку прийомів та засобів фоторепортажу.

Частина текстового матеріалу та фотоілюстрації в журналах повністю відображали всі ідеологічні засади радянської тоталітарної держави. Тож видання є цінним історичним джерелом для дослідників радянського повсякдення та особливостей радянської тоталітарної пропаганди.Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяПрацівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяОкрім іншого, на багатьох примірниках журналу є відбитки штампів, що свідчать про їх приналежність до Державної публічної бібліотеки УРСР (сучасна Національна бібліотека України ім. В.Вернадського). Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяЗбережені штампи та інвентарні номери не містять поміток про погашення, тобто ймовірно вони не були вилучені із облікової документації бібліотеки.

Один з примірників має штамп, який може свідчити про його належність видатному українському вченому, академіку О. Богомольцю, що надає цьому примірнику меморіального значення.  Працівники Київської митниці затримали колекцію друкованих видань сорокових років ХХ століттяСтосовно громадянина, який відправляв культурні цінності за кордон, склали протокол про порушення митних правил, оскільки він не мав потрібних дозвільних документів.

“Наш Київ” вже писав, що у міжнародному відправленні з України до Тайваню працівники Київської митниці виявили стародавні скам’янілості (фосилії), яким близько 400 мільйонів років. 

Київська митниця вилучила з посилки українську авторську порцеляну ХХ століття: фото