Працівники Київської митниці виявили в посилці старовинні скам'янілості: фото

У міжнародному відправленні з України до Тайваню працівники Київської митниці виявили стародавні скам’янілості (фосилії), яким близько 400 мільйонів років.

Про це розповіли на сторінці Київської митниці. Працівники Київської митниці виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів роківПід час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя митники виявили камені з ознаками старовини з химерними обрисами і припустили, що вони можуть мати давнє походження. 

Скам’янілості скерували до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.Працівники Київської митниці виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів роківЯк визначили фахівці — скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами “риб” Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементованим вапняком з цілим крабом “Daira speciose” та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

Працівники музею також встановили, що це — оригінальні фосилії, які знайшли на Поділлі, в басейні річки Дністер. Працівники Київської митниці виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів роківГеологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 млн. років; а двох інших, краба та молюска — 10-20 млн. років.

Скам’янілості є ексклюзивними з точки зору палеонтології. 

Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас, експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.Працівники Київської митниці виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів роківЗгідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні — митникам таких не надали.

Стосовно громадянина, який відправляв ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. 

Палеонтологічні цінності вилучили до рішення суду.Працівники Київської митниці виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів років“Наш Київ” вже повідомляв, що у січні 2024 року Київська митниця завела 72 справи про порушення митних правил.

Київські митники вилучили з посилки старовинні артефакти: подробиці