Київська консерваторія хоче зберегти у своїй назві ім'я Чайковського
Фото: Nick Grapsy / commons.wikimedia.org

Національна музична академія України імені Петра Чайковського виступила за збереження у своїй назві імені російського композитора, диригента і педагога. Про це йшлося під час робочого засідання Вченої ради академії 16 червня, повідомляють на сайті НМАУ ім. Чайковського

Співробітники консерваторії висловили свої думки щодо назви академії та згадки у ній про Петра Чайковського, який у контексті дерусифікації та війни в Україні сьогодні викликає неоднозначне ставлення. Зокрема, йшлося про те, що творчість Чайковського, який є одним із засновників Київської консерваторії, належить світовому мистецтво та є невід'ємною складовою історії культури і духовної спадщини України. 

"Етнічно Петро Чайковський не був росіянином: його батько походив із роду запорізьких козаків, а мати була француженкою. З неймовірною любов'ю Петро Ілліч ставився до України. Доказом цього є його музика, основана на українському мелосі, а також його слова: "Я знав людей геніїв, але я знав і один народ геніїв — це українці!", — зазначив член наглядової ради академії і народний артист України Юрій Рибчинський. 

Водночас оперний співак та народний артист Анатолій Кочерга наголосив на тому, що важливо доводити світові приналежність Чайковського до України. Цю ідею підтримали й інші учасники засідання. У результаті, академія має намір звернутися до президента України, Голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, а також міністра культури та інформаційної політики з проханням підтримати повернення Україні Чайковського, аби захистити його спадщину від використання росією в якості інструменту руйнації української сутності. 

Раніше ми повідомляли, що Київський театр російської драми імені Лесі Українки змінив назву, прибравши із неї слово "російської". 

Рада з декомунізації та дерусифікації: як працюватиме новий орган