Київрада віддала частину парку Наталка в оренду
Фото: Київ без цензури

Київрада проголосувала за передачу частини парку "Наталка" на Оболоні в оренду на 10 років приватній фірмі. Активісти вважають, що на ній планують збудувати ресторан та облаштувати паркінг.

Йдеться про земельну ділянку площею 1,28 га під бетонним кесоном — її віддали в оренду ТОВ "Гювексхаус", бенефіціаром якої виступає підприємець Ігор Тинний. Як зазначено у проєкті рішення — для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей.

Перед голосуванням мер Києва Віталій Кличко просив депутатів підтримати це рішення, мотивуючи це тим, що особисто знає Тинного, і той допоможе "привести до ладу" ділянку під кесоном.

"Я з ним (з Ігорем Тинним — прим.) зустрівся, він пояснив що, як, які плани… У мене ключова вимога, якщо ми там робимо об’єкти — за них не має бути соромно…Я не хочу влазити в юридичну площину. Але у мене ключова вимога, я в розмові з власником казав — це має бути не гірше, набагато краще ніж, наприклад, ресторан "Прага", — сказав Кличко.

В результаті за рішення проголосував 61 депутат, а вирішальним став голос самого Кличка. Активісти кажуть, що рішення було прийнято незаконно, і мав місце конфлікт інтересів, оскільки Тинний є другом Кличка.

"Завдяки відвертому лобізму мера Київрада прийняла це незаконне рішення. Виступ Віталія Кличка свідчить про конфлікт інтересів, перевищення влади та службових повноважень. Це ті самі юридичні моменти, на які він не бажає звертати увагу та дотримуватись вимог антикорупційного законодавства. Будемо звертатись до президента України та НАБУ", — написала активістка Аннабелла Моріна. 

За словами депутата Київради Владислава Трубіцина, громада виступала проти передачі цієї ділянки в оренду. Також негативний висновок надало Управління правового забезпечення Київради, яке рекомендувало відхилити проєкт рішення. 

До того ж, зазначив Трубіцин, щодо самовільного будівництва на цій ділянці було відкрито кримінальне провадження, яке розслідує Оболонське управління поліції. Зараз тривають слідчі дії, а суд розглядає клопотання слідчого щодо арешту майна.

Ще одним наслідком цього рішення Київради може стати поява у парку "Наталка" автомобільної дороги, що суперечить концепції парку. Про це пише місцеве видання "Оболонь".

Там нагадали, що у червні 2021 року Київрада прийняла рішення, згідно з яким пішохідну паркову алею було прийнято на баланс як автодорогу. Це створило юридичні підстави через рішення суду відкрити парк для проїзду автомобілів.

Суспільний резонанс допоміг внести правку до цього рішення та обмежити проїзд автотранспорту вздовж парку. Але юридично дорога все одна стала автомобільною. І вже були спроби через суд скасувати обмеження на проїзд автомобілів у парку, щоправда, невдалі.

"Після рішення про передачу землі ТОВ "Гювексхаус" отримує додаткові юридичні підстави (право сервітуту) щоб за бажанням скасувати пункт рішення про обмеження проїзду автотранспорту", — зазначає видання.

Нагадаємо, влітку 2022 року у парку "Наталка" встановили фудкорт з пивом та кальяном. При цьому, фудкорти або взагалі будь-яка торгівля на території парку не передбачені його концепцією.

Кесон у парку "Наталка" реконструюють незаконно — депутат Київради