Київ хоче викупити землі, що увійшли до заказника “Протасів яр” імені Романа Ратушного
Фото: ГО "Захистимо Протасів Яр"

Київська міська рада планує викупити земельні ділянки, які увійшли до заказника “Протасів яр” імені Романа Ратушного.

Про це йдеться на сайті Київради. 

Відповідний проєкт рішення вже зареєстрували і винесуть на найближче пленарне засідання міськради. Раніше громадська організація “Захистимо Протасів Яр” просила Київраду провести переговори із власником земельної ділянки. 

“Проте, переговорний процес зайшов у глухий кут. Оскільки намагання власників використати земельні ділянки у Протасовому яру під навіть часткову забудову не сприймається ані громадою, ані міською владою. У той же час, земельна ділянка була продана ще 20 років тому, і власник, у разі її вилучення, має право на відповідне відшкодування. Питання викупу порушували представники громади Протасового яру, а учора його підтримав і власник земельних ділянок. Відтак, ми очікуємо і припинення оскарження з боку ТОВ “Протасів яр” рішення про створення ландшафтного заказника імені Романа Ратушного”, — зазначив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Викуп профінансують з надходжень до бюджету Києва, за рахунок коштів з продажу та оренди земельних ділянок. Ціну визначатимуть експерти після оцінки й переговорів. 

Нагадаємо, що урочище Протасів Яр намагалися забудувати у 2019 році. Після протестів зі сторони громади влітку 2020 року Київрада повернула ділянці статус зеленої зони, а восени того ж року Окружний адмінсуд остаточно скасував дозвіл на будівництво ЖК Tourbillon. У січні 2022-го Верховний суд України ухвалив рішення, яким підтвердив обґрунтованість рішень щодо заборони будівництва на території Протасова Яру. 

Столичний активіст та голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний загинув у боях під Ізюмом у червні 2022 року. А в листопаді 2023-го заказнику “Протасів Яр” присвоїли ім’я Романа Ратушного.

На Десятинній рятують історичний будинок: що відомо