Кабмін вирішив реорганізувати НАУ: авіаційний університет готує позов

На сьогоднішньому засіданні Кабінет міністрів України прийняв рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету. 

Про це повідомили у МОН

Зазначається, що НАУ реорганізують на два заклади вищої освіти: Державний університет "Київський авіаційний інститут" та Українську державну льотну академію у Кропивницькому. Невдовзі видадуть накази про призначення нових тимчасових керівників закладів і про утворення наглядової ради при ДУ "КАІ".

"Рада контролюватиме витрачання коштів закладу, систему освіти, призначення ректорів та деканів під час трансформації університету. До Ради доєднаються представники бізнесу, держорганів усіх рівнів, місцевого самоврядування та випускники НАУ", — розповів віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров, який ініціював розпорядження про реорганізацію.

За його словами, таке рішення було спровоковане низькою ефективністю університету, який з початку повномасштабної війни не розробив жодного безпілотника. До того ж реорганізацію НАУ у відкритому листі підтримали студенти, що там навчаються.

"Держава не побачила жодного дрона, розробленого спеціалістами університету, від початку повномасштабної війни. Постійні скарги студентів на керівництво та скандали з незаконним відчуженням земель університету під будівництво негативно впливали на навчальний процес та відверто демотивували молодь", — пояснив посадовець.

Крім цього, колектив Льотної академії НАУ неодноразово звертався до МОН із проханням відокремити їхній заклад від київського НАУ. Ці звернення підтримала Кіровоградська обласна рада й ОВА.

"Льотна академія має цехи з виробництва безпілотників, які можуть працювати на нашу обороноздатність, але під керівництвом іншого ЗВО їхні можливості обмежені", — додав віцепрем’єр-міністр.

Після реорганізації студенти НАУ продовжать навчання на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями й джерелами фінансування. А викладачі надалі викладатимуть свої дисципліни без змін щодо умов праці або рівня зарплат, зазначили у МОН.

Реакція керівництва НАУ на рішення Уряду

Як реакція на рішення Кабміну, на сайті НАУ з'явилася офіційна заява, де зазначається, що реорганізація закладу "суперечить чинному законодавству, грубо порушує принципи автономії ЗВО, гарантовані Законами України, а також є таким, що наносить непоправної шкоди авіаційній галузі держави та іміджу України".

Також Національний авіаційний університет планує оскаржити це рішення і нині готує позов до суду.

Нагадаємо, раніше колишнього ректора НАУ Ісаєнка судили через незаконне нарахування собі премій на загальну сусу понад мільйон гривень.

В укритті НАУ оселились бездомні: ось як воно виглядає