Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні
Фото ілюстративне: Sharon McCutcheon / Pexels

У вівторок, 7 червня, Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Ухвалення цього документа зробить доступнішим використання препарату в медичних цілях, зокрема, для пацієнтів з онкологічними захворюваннями та ПТСР, отриманих внаслідок війни.

Тепер документ має розглянути Верховна Рада.

"МОЗ очікує, що надалі Верховна Рада України підтримає проєкт закону, оскільки медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування", — зазначили у Міністерстві охорони здоров'я.

Прийняття законопроєкту дозволить у подальшому імплементувати кращий досвід у сфері регулювання обігу препаратів на основі канабісу. У документі, зокрема, йдеться про встановлення жорсткого контролю за вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів. Приміром, підприємство має отримати ліцензію на виробництво сортів рослин роду коноплі для медичних цілей та дозвіл на вирощування рослини для медичних, промислових цілей, в науковій та науково-технічній діяльності.

Стежити за обігом медичного канабісу та вироблених на його основі лікарських засобів будуть шляхом: 

  • маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом;
  • ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі для медичних цілей чи вироблених із них лікарських засобів на всіх етапах обігу;
  • забезпечення відпуску особам лікарських засобів, виготовлених із медичного канабісу, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показать за електронним рецептом. 

Для чого легалізовувати медичний канабіс в Україні?

Відомо, що препарати на основі канабісу полегшують перебіг понад 50 патологічних станів, зокрема, ПТСР, неврологічних розладів, захворювань травного тракту та хронічного болю невропатичного походження. Також медичний канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Гантінгтона і синдрому Туретта. Крім того, препарати на основі канабісу застосовуються у паліативній допомозі для полегшення комплексу симптомів у онкохворих, зокрема, полегшення болю, розладів харчування, налагодження сну.

"За попередніми доказами ефективним є використання лікарських засобів на основі медичного канабісу у випадку психічних патологій, що виникають внаслідок вживання психоактивних речовин з стимулюючою дією на організм людини, а також для подолання тривоги, посттравматичних стресових розладів та порушення сну", — зазначили в МОЗ. 

Чому в Україні досі не легалізували медичний канабіс? 

У 2021 році Верховна Рада України голосувала за легалізацію медичного канабісу, але для ухвалення законопроєкту не вистачило голосів. Тоді "за" проголосували лише 184 депутати. 

Серед основних аргументів противників легалізації медичного канабісу — хибна думка, що цей сорт рослин типу коноплі можна застосовувати для "рекреаційних цілий" як марихуану. Утім, це не так. Препарати з канабісу не є наркотичними засобами, оскільки канабідіол у їх складі не має вираженої психоактивної дії. 

Спротив російській окупації, день 104