У Києві розпочався сезон кліщів в парках: як уберегтися, що робити при укусі

У Києві з настанням тепла розпочався сезон кліщів. Ці комахи ховаються у траві й на деревах, вони небезпечні для людей та тварин, адже переносять серйозні захворювання. Киянам надали поради, як уберегтися від укусів.

Які хвороби переносять кліщі

Кліщі переносять серйозні інфекційні захворювання — енцефаліт, туляремію тощо. У Києві та області під час укусу можна заразитися хворобою Лайма. Ця хвороба впливає на опорно-рухову систему людини та проявляється не одразу. Тому після укусу кліща краще одразу звернутися до спеціаліста. Собаки можуть отримати піроплазмоз —  паразитарну хворобу, яка уражає клітини крові. Після прогулянок слід ретельно оглянути тварину на наявність кліщів.

Що робити, якщо вкусив кліщ

Якщо ви помітили, що вас вкусив кліщ, можна звернутися по допомогу у лікарню чи травмпункт або видалити комаху самостійно. Для цього необхідно взяти пінцет, шматок тканини чи петлю з нитки та обережно розхитати кліща з боку вбік. Важливо вилучити комаху разом із хоботком, а потім обробити рану йодом або спиртовмісними засобами.

Як уберегтися від укусів кліща

Для того, щоб мінімізувати ризики укусу кліща, слід дотримуйтеся правил:

  • під час прогулянок одягайте головний убір та однотонний одяг із довгими рукавами;
  • використовуйте репеленти;
  • після відвідування лісу чи парку уважно огляньте себе на наявність кліщів. Особливу увагу приділять ділянкам тіла, які покриті волоссям; 
  • надягніть на собак та інших тварин ветеринарні засоби, які відлякують кліщів. Після прогулянки ретельно огляньте улюбленців та зніміть комах, які причепись до тіла.

Раніше ми писали, що у столичних парках прокинулись змії.

Сезон комах: як вберегтися від укусів кліщів, комарів та ос