Пиво Герої не вмирають
Фото: untappd.com / Artem Astakhov

Українська броварня Varvar brewery потрапила у гучний скандал після того, як випустила новий лімітований сорт пива, який присвятила загиблому на війні колезі.

На етикетці нового сорту пива зобразили двох українських воїнів, а назвали його "Герої не вмирають". Проте така назва викликала неабияке обурення серед користувачів соцмереж. Хтось просто назвав її прикладом невдалого маркетингу, а інші люди був більш критичними та заявили, що броварня робить "бізнес на крові".

Зокрема, співзасновник партії "Демократична сокира" Віктор Трегубов вважає, що увесь подібний "патріотичний" маркетинг є вкрай недоречним.

"Вибачте, будь ласка, кров бійців — не фарба для ваших етикеток. І тим, що у вас самих колега півроку тому загинув, виправдовуватися не треба. Хотіли б — зробили б іменний випуск. Але ви вирішили по площинах. Тож вибачте, відтепер ваше пиво будуть брати трішки менше. Дивний в нього буде присмак — трішки крові, трішки сечі. А шкода, мені раніше подобалося", — написав він

У Varvar визнали, що обрали невдалу назву для свого продукту. Там розповіли, що ідея цього сорту пива в них виникла влітку минулого року, а увесь прибуток від нього мав піти родинам загиблих захисників. За словами пивоварів, вони хотіли присвятити цю серію своєму колезі, який загинув на війні.

"Ми визнаємо, що влітку, коли виникла ідея розробити благодійний сорт, весь прибуток від якого йшов би сім'ям загиблих хлопців, ми прийняли дещо необдумане та емоційне рішення взяти саме цю назву, "Герої не вмирають". Влітку ми втратили друга та колегу, наш пивовар Ярослав загинув на полі бою, і ця фраза попри всю болючість — бо герої вмирають — стала для нас тим, в чому ми хотіли переконати самих себе", — заявили у Varvar.

Там пообіцяли також надати звіти щодо передачі коштів з продажу пива у благодійний фонд і запевнили, що не хотіли "когось зачепити, знецінити пам'ять, роздратувати чи підвищити свої продажі".

Під цим дописом Varvar brewery думки користувачів розділилися. Переважна більшість коментаторів поставилася до вибачень броварні доволі критично і це раз наголосила на недоречності такої назви.

Але були й такі коментатори, хто став на захист броварні та вважає назву цілком вдалою.

Зазначимо, що на сайті броварні Varvar наразі немає згадок про пиво "Герої не вмирають", проте його все ще продають у торговельних мережах та інтернет-магазинах.

Раніше "Наш Київ" разом з експертами у сфері комунікацій та піару розбирався, як працює інститут репутації в Україні, за що бренди та відомих осіб можуть закенселити і чи завжди культура відміни означає остаточний крах. 

Відмовили у співбесіді через українську мову: у Києві — новий мовний скандал