Євген Клопотенко оживив картину з кавунами Миколи Писанка "Щедрість"

Євген Клопотенко оживив картину Миколи Писанка "Щедрість", на якій зображені кавуни з Херсонщини. Графічну роботу художника вкрали росіяни з Херсонського художнього музею під час окупації міста.

Євген Клопотенко оживив картину Миколи Писанка Щедрість, на якій зображені кавуни з Херсона.Це друга картина, яку допомогли відтворити фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марією Духовне Личко в межах проєкту "Вкрадене мистецтво". На оригіналі зображені "чудернацькі кавуни", які є символом регіону та викликають літні асоціації з українським півднем.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Oz (@dukhovne_lychko)

Український художник Микола Писанко довгий час проживав у Генічеську Херсонської області. На його картинах можна побачити образи простих українців, сповнені національного романтизму  та гумору. Герой твору "Щедрість" — усміхнений вусань, який тримає шмати кавуна. 

Кавуни на цій картині — не просто величезні соковиті плоди, вирощені на щедрій українській землі. Це справжній символ Херсонщини. Але з початком війни кавун перестав бути лише туристичним брендом регіону, він став одним з уособленнь спротиву херсонців у боротьбі за Херсонщину. 

Загалом з музейного фонду Херсонського художнього музею окупанти вивезли понад 10000 творів. Проєкт "Викрадене мистецтво" продовжує оживляти картини, щоб показати українцям вкрадену спадщину. Головна ціль проєкту — не дозволити забути втрачені твори та протидіяти системній політиці розкрадання українського спадку країною-агресором.

Раніше ми писали, що у Національному музеї народної архітектури та побуту України відкрили відреставрований 100-річний вітряк з Херсонської області.

"Про Київ". Євген Клопотенко — про найкращі заклади столиці та дух хіпстерства біля Пейзажки