Енергоатом розпочне ремонт ще одного енергоблока: як це вплине на відключення

Найближчими днями в Україні виведуть у ремонт ще один енергоблок АЕС. У Києві на інших містах прогнозують тривалі відключення світла.

Про це повідомили в компанії "Енергоатом".

Енергетики зазначають, що під час ремонту на тривалість відключень вплине й зростання споживання електроенергії у липні. Йдеться про використання кондиціонерів, вентиляторів, морозильних камер та інших електричних охолоджувальних пристроїв. За словами в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, такий графік ремонтів дозволить восени максимально скоротити тривалість вимушених відключень електроенергії.

Останніми місяцями "Енергоатом" вже завершив ремонти 3-х енергоблоків потужністю 2420 МВт. Завдяки цілодобовій, висококласній та ефективній роботі атомників загальна тривалість ремонтів вже зменшена на 22,3 доби від запланованого. В результаті АЕС виробили додаткових 171, 84 млн кВт електроенергії та підтримали енергосистему, скоротивши тривалість відключень у червні

Представники ДТЕК наголошують, що взимку світло можуть вимикати по 20 годин на день та обмежувати опалення. Такий сценарій розглядають, якщо росія продовжить атакувати електростанції. Крім того, ускладнить ситуацію в енергосистемі коштовне обладнання, яке необхідне для ремонту АЕС.

Також енергетики розповіли, як розподіляється електроенергія між споживачами Київської області. На критичну інфраструктуру виділяють 25% електроенергії, яку не можна обмежувати (лікарні, котельні, ОПК тощо). Решта 75% — це побутовий сектор (багатоповерхові та приватні будинки), бізнес, соціально-промислова сфера та промисловість. Для населення та бізнесу виділяють майже однакові ліміти — 37% та 38%. Промислові об'єкти отримують 25% електроенергії. У ДТЕК кажуть, що використовуючи графіки такий розподіл справедливий.

Нагадаємо, що 13 червня у столиці діятимуть стабілізаційні відключення, світло вимикатимуть з 20:00 до 22:00. 

У Києві посилюють контроль за безпекою харчових продуктів у літній період