Дорж Бату відреагував на звинувачення у шахрайстві

Андрій Васильєв, також відомий як Дорж Бату, відповів на звинувачення співзасновника "Демсокири" Віктора Трегубова в буцімто шахрайстві.

Письменник зазначив, що хотів ігнорувати цю, як він висловився, маячню, але оскільки вона негативно вплинула на його близьке оточення, вирішив все ж відреагувати. Крім того, він наголосив, що це буде перше і останнє обговорення наклепу в соціальних мережах і надалі Васильєв планує оскаржувати надану Трегубовим інформацію в юридичній площині.

Перш за все Дорж Бату наголосив, що ніколи не був держслужбовцем, а працює на приватні компанії, що виконують державні замовлення. Дані про його діяльність блогер не зміг знайти через те, що це закрита інформація. На закид про роботу на НАСА, яка нібито виявилася брехнею, Васильєв зазначив, що не виступав від імені жодної установи, з якою співпрацював.

Щодо історії з фейковим інтерв’ю з Навальним, письменник відповів, що описав цю ситуацію в книзі "Франческа. Повелителька траєкторій" і розповідав про неї в публічній площині. Дійсно, пояснення ситуації можна знайти в чисельних інтерв’ю Васильєва, де він ділиться, що натрапив на ймовірний профіль Навального у Футубрі (соцмережа) і взяв інтерв’ю онлайн. Керівництво "Голосу Америки", навіть попри сумніви журналіста, нібито наказало все ж публікувати матеріал. Крім того, після цього інцеденту Васильєв пропрацював в "Голосі" ще півтора роки і звільнився сам, а не був вигнаний, як писав Трегубов.

Щодо сумнівів про справжність персонажів його книг, письменник наголосив, що не розкриває реальних імен, якщо цього не хочуть люди, які стали прототипами літературних героїв.

"Я не пишу документалістику. Я ретельно працюю з фактами, але мої книжки - це, насамперед, веселі і добрі історії. Якщо мої персонажі не проти, щоб я їх розкрив, я це роблю, як зробив у "Моцарті". Якщо ні — вони залишаються літературними персонажами", — написав Васильєв.

Нагадаємо, вчора журналіст і співзасновник партії "Демократична сокира" опублікував пост, де звинуватив письменника у шахрайстві й переконував, що той вигадав усю свою біографію. Повний список претензій Трегубова до Васильєва читайте тут.