Письменника Доржа Бату звинувачують у шахрайстві

Блогер та співзасновник партії "Демократична сокира" Віктор Трегубов опублікував пост на своїй сторінці у Facebook, де нібито викрив правду про письменника Андрія Васильва, також відомого як Дорж Бату.

За словами Трегубова, автор "Франчески" та інших книг вигадав свою біографію і заробляє на брехні.

Так, наприклад, сам Васильєв розповідав, що його книга "Франческа. Повелителька траєкторій" — це реальна історія з деякими змінами прізвищ та деталей, оскільки "мова йде про режимний об’єкт". Водночас співзасновник  "Демсокири" переконаний у протилежному.

"Полковник Вескотт, Франческа та інші герої його книг — вигадані персонажі. Я поважаю право автора на художній вимисел. Але в усіх тих випадках, коли Андрій посилається на їхнє реальне існування — наприклад, продає "квітку з берета Вескотта", як він зараз робить — він шахраює. Навіть якщо він ці гроші потім справді перераховує на ЗСУ — певно, не треба так. Кажу як, власне, представник ЗСУ", — пише Віктор.

Як аргумент блогер наводить своє "розслідування" щодо існування того ж таки Вескотта. Так, за його словами, засумнівавшись у реальності опублікованої Доржем Бату історії, Віктор нібито попросив у письменника фото полковника. Отриманий знімок він "пробив" через Google.

"Я скористався пошуком по фото. Це було фото з візиту Flying Yankees до Австралії у 2013-му році. Але в описі візиту не згадувалася наявність там цього командира, що мало б бути. На спільних фото командир був би по центру, а не по краю, а на плечі "Вескотта" було щось, підозріло подібне на краюшок шеврона старшого пілота. Поліз на сайт та сторінку самих Flying Yankees в Вебі та на ФБ. Там не згадувався такий офіцер. Псевдонім? Ані командир, ані заступник командира там не були похожі ані на фото "Вескота", ані на описаний Доржем образ, ані на дядька на наданому ним фото. Ну прям зовсім. Отже, чуйка мене не підвела — Вескота не існувало. Я запитав у Андрія, що це було. Андрій запевнив мене, що скоро все доведе — і за кілька днів я раптово опинився у нього в бані", — пише Трегубов.

Друга спроба довести існування полковника через спільну знайому теж, за його словами, закінчилася нічим.

Також блогер заявив, що Андрій Васильв, попри поширену в медіа інформацію, ніколи не працював в НАСА. Він розповів, що особисто перевірив цю інформацію через компетентного знайомого. Ба більше, після цього НАСА нібито провели власне розслідування і попередили Васильєва про наслідки такої брехні.

"НАСА почали власне розслідування, і повідомили Андрієві, що так не можна. Але з брехні виплутатися не так просто — його вже занадто часто запрошували на різні українські заходи, навіть офіційні, та в медіа. Тому він певний час продовжував. Тоді йому прийшло друге китайське — з попередженням про можливий судовий позов. Тут він вняв. І "служба в НАСА" різко змінилася "працею на надсекретному проекті", а тих, хто ще посилається на НАСА, Андрій обережно виправляє. Бо так можна і з США поїхати", — продовжив свою розповідь Трегубов.

Він також стверджує, що кінець журналістської кар’єри Васильєва був не через особисті обставини, а через повністю вигадане інтерв’ю з Навальним для "Голосу Америки".

Письменник досі ніяк не відреагував на звинувачення, хоча за словами Трегубова нібито знову закинув блогера в бан після публікації цього допису.