Проєкт для дівчат-підлітків "Смілива" від Фонду Маша"

В жовтні 2022 року громадська організація "Фонд Маша" Маші Єфросиніної започаткувала офлайн проєкт "Смілива" — безплатну програму, що навчає самозахисту та надає психологічну допомогу дівчатам-підліткам.

Перша група дівчат віком від 12 до 18 років вже розпочала навчання. 10 дівчат, більшість з яких була вимушена покинути рідні міста і домівки через окупацію, проходять курс самооборони, займаються з професійними психотерапевтами, а ще й соціалізуються, спілкуються з однолітками. 

На зустрічах з психологом дівчата охарактеризували свій стан, як знаходження у "бульбашці". Вони тримаються як дорослі, намагаються самостійно переварювати у собі пережите і не заважати матерям.

Під час занять з психологом дівчата, які виїхали з окупованих міст та більш травмовані, відкриваються, починають розповідати про те, що пережили. А після тренувань з самооборони стають більш впевненими у собі.

Засновниця Фонду Маша Єфросиніна каже, що за даними Центру гідності дитини Українського католицького університету, 23% українців знають, що таке сексуальне насильство та домагання. Тому основна мета проєкту — навчити дівчат бути сміливими.

Кожна учасниця пройде курс з самозахисту (12 занять) та відвідає 5 групових сесій з психологом. Програма повністю безплатна та розрахована на дівчат віком від 12 до 18 років. Першочергово місце надаватиметься тим, хто найбільше постраждав від російсько-української війни, а саме: хто має втрати у родині, не може повернутися додому, через небезпеку обстрілів/втрату житла, свідкам воєнних злочинів та дівчатам-переселенкам з Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей.

Заповнити анкету на участь у проєкті "Смілива" можна за посиланням.

Раніше ми писали, що в Україні створили безпечний простір "Не дрібниці", де підлітки можуть безоплатно та анонімно отримати психологічну допомогу від ЛГБТІК+ френдлі психологів та психологинь.

В Україні запустили телефонну лінію з питань жіночого здоров'я