Docudays UA оголосив програму фестивалю

Фестиваль Docudays UA оголосив програму кіновікенду в Києві. Він зветься "Надзвичайний стан" і триватиме з 11 по 13 листопада.

Кінопокази відбуватимуться у столичному кінотеатрі "Жовтень". Більша частина програми, за словами організаторів, — тематичні добірк  березневого фестивалю, перенесеного через повномасштабну війну.

Відкриватимуть фестиваль дві стрічки литовського режисера Мантаса Кведаравічюса — "Маріуполіс" та "Маріуполіс 2". Останній фільм, до речі, вийде на широкі екрани 17 листопада.

"Цьогоріч ми максимально включили до програми українське документальне кіно. Існує великий запит на власне кіно у наших спільнотах як у самій Україні, так і закордоном. Фільми національного конкурсу не були показані в Києві навесні. Утім, ми цілий рік знайомили зі стрічками програми аудиторію міжнародних майданчиків. Їх гостинно приймали фестивалі у Польщі, Британії та Німеччині. І ось, нарешті, наші фільми повертаються додому, одразу до багатьох міст, містечок і сіл України", — розповідає програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко.

У програмі фестивалю також робота Олексія Радинського "Нескінченність за Флоріаном" про архітектора Флоріана Юрʼєва, "Літургія протитанкових перешкод" про українських скульпторів, які роблять протитанкові перешкоди для ЗСУ; також відвідувачів Docudays UA очікує українська прем’єра екологічного фільму "І кожна річка" режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко.

Серед короткометражних фільмів до фестивалю увійшли:

  • "Фортеця Маріуполь. Орест" Юлії Гонтарук;
  • "Літургія протитанкових перешкод" Дмитра Суходиткого-Собчука;
  • "Мир і спокій" Мири Клочко та Анатолія Татаренка;
  • "Я не хотіла робити фільм про війну" Надії Парфан.

Крім того, у рамках міждисциплінарної програми покажуть VR-фільм у форматі 360° "Invasions 1.2.3". Режисерами стрічки виступили Алевтина Кахідзе та Пьотр Армяновський. Проєкт був створений після звільнення Київської області.

Нагадаємо, раніше команда Docudays запустила "Архів війни" з базою даних про злочини рф в України. Детальніше про проєкт тут.