Штраф за вирубування ялинок
Фото: unsplash.com

У Києві розпочинають кампанію для збереження ялинок та сосен від незаконного вирубування напередодні Нового року. Про це повідомили у КМДА.

Лісівники проводитимуть рейди та патрулювання територій, де ростуть молоді хвойні дерева, а також біля доріг і залізничних шляхів. Саме там найчастіше незаконно рубають ялинки на Новий рік. До патрулювання також долучаться працівники Держекоінспекції та Патрульної поліції.

За кожне незаконно зрубане дерево правопорушнику доведеться сплатити штраф, залежно від його розміру:

  • у лісах — від 599 до 2 709 грн;
  • у межах міста та інших населених пунктів — від 1152 до 1852 грн;
  • у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду — від 908 до 4 132 грн.

Крім того, за незаконне вирубування передбачена адміністративна відповідальність:

  • стаття 65 — незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняку. Штраф для громадян – від 510 до 1020 грн, для посадових осіб від 2550 до 5100 грн;
  • стаття 153 — знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев за межами населених пунктів та в їх межах, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка. Штраф для громадян — від 170 до 510 грн; для посадових осіб або ФОПів – від 510 до 850 грн.

Також киянам нагадали про заборону відвідувати столичні ліси або заїжджати до них на транспорті через небезпеку – розмінування території там ще не завершено.

Раніше мер Києва Віталій Кличко розповів, якою буде ялинка незламності, яку в цьому році встановлять у столиці. 

Де у Києві купити живу ялинку: перелік ялинкових майданчиків по районах