До Дня пам’яті померлих від СНІДу пройшла акція "Перемога в кожній клітині"

До Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу в Києві пройшла акція "Перемога в кожній клітині".

На заході говорили про своєчасне виявлення та безперервне лікування ВІЛ-статусу й як це пов’язано з майбутньою Перемогою.

Коли ворог хоче знищити нас, ми маємо робити все можливе, аби захистити власні життя та життя близьких людей.  Ми б’ємося на двох фронтах — із зовнішнім ворогом та з епідемією. Як перемагати ВІЛ ми знаємо — треба знати свій ВІЛ-статус і отримувати лікування. Але ми бачимо, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну, кількість пацієнтів, які отримують АРВ-терапію в Україні, майже на 9 тисяч чоловік менше, ніж рік тому. Сьогодні маємо обмежені можливості з’ясувати, де саме ці люди і що з ними трапилось. Але ми точно повинні робити все, аби ті, хто зіткнувся із перериванням лікування, дістав можливість його відновити. Ми маємо контролювати стан свого здоров’я, аби перемогти ворога

При цьому, за інформацією учасників заходу, показники щодо смертності через СНІД під час повномасштабної війни не погіршилися.

Це велике досягнення. Ми витримали цей фронт.  Сподіваюся, в наступні роки показники смертності зійдуть на нуль, адже ВІЛ це хронічне захворювання, яке піддається контролю про прийомі АРВ-терапії

Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За  оціночними даними, на початок 2022 року в Україні проживало 244 877  людей в ВІЛ (понад 40 тисяч з них - на непідконтрольних Україні територіях).

Експерти у сфері громадського здоров’я наголошують, що ризик інфікуватися ВІЛ у часи повномасштабної війни зростає в рази. Це стосується не лише військових, які постійно контактують із кров’ю, але й цивільних. Насильство, зґвалтування, зміна місця проживання, відсутність доступу до лікування на окупованих територіях – все це страшна реальність для багатьох українців та українок. Тому найперше, про що ми всі маємо пам’ятати, - це турбота про власне здоров’я, зокрема й регулярне тестування на ВІЛ, а для ВІЛ-позитивних — регулярний прийом ліків, що в жодному разі не можна переривати. 

Акція "Перемога в кожній клітині" у Києві

Акція "Перемога в кожній клітині" у КиєвіПісля початку повномасштабної війни росії в Україні виник ризик катастрофічного дефіциту ліків для пацієнтів із ВІЛ. На екстрений запит Центру громадського здоров'я та найбільшої пацієнтської організації БО "100% Життя", програма PEPFAR інвестувала 13 мільйонів доларів на екстрену закупівлю ліків для всіх ВІЛ-позитивних пацієнтів в Україні. Наразі міжнародні партнери PEPFAR, USAID та Глобальний Фонд вже погодили чергове фінансування на закупівлю ліків на наступні два роки. Сьогодні Україна має достатньо лікування для пацієнтів із ВІЛ. Програми профілактики і підтримки працюють. В умовах повномасштабної війни злагоджена відповідь всіх задіяних сторін у протидію ВІЛ в Україні — вражає.

Акція "Перемога в кожній клітині" у КиєвіАкція "Перемога в кожній клітині" у КиєвіПопри повномасштабну війну, тестування на ВІЛ для населення є доступним і безоплатним. Тест можна зробити у свого сімейного лікаря, у кабінетах "Довіри", кабінетах інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру, Центрах профілактики та боротьби зі СНІДом, представництвах профільних громадських організацій. Найближчий пункт тестування можна знайти на карті.

Також, найбільша пацієнтська організація БО "100% Життя" пропонує опцію замовити оральний тест на ВІЛ додому.

Наша країна вже далеко просунулася на шляху подолання епідемії ВІЛ/СНІД. Навіть під час війни нам вдалося ухвалити Закон про ВІЛ, який значно розширив можливості для боротьби з ВІЛ, дозволяє залучити неурядові організації, впровадивши гнучкий та всеохоплюючий підхід для профілактики та тестування на ВІЛ як запоруки  успіху. Закон набере чинності 5 серпня 2023 року. Але боротьба із цією хворобою в законодавчому полі ще триває. Для скорішої перемоги нам треба, по-перше, декриміналізувати статтю про відповідальність за передачу ВІЛ - ця середньовічна практика в законодавстві зводить нанівець всі спроби подолати стигму та дискримінацію в суспільстві. По-друге, ми маємо гармонізувати сімейне законодавство згідно з європейськими практиками. Всупереч викликам воєнного стану, попри щоденні обстріли, ми не припиняємо боротися та віримо у власну перемогу

Учасники заходу "Перемога в кожній клітині" також представили унікальний портрет борця з епідемією ВІЛ/СНІДу. 

Особливість цього портрета в тому, що його створив штучний інтелект, розмістивши на свій високотехнологічний смак у кожній клітинці фото людей, які щодня борються і перемагають страшну хворобу. Абсолютно різні українці: пацієнти, активісти, донори, представники державного сектора утворюють єдиний організм. Цей символічний портрет підкреслює силу солідарності в боротьбі з епідемією. Це і є справжня "Перемога в кожній клітині".