В Україні пропонують створити веган-пайки для ЗСУ
Фото ілюстративне: facebook.com/MinistryofDefence.UA

На сайті Офісу президента України зареєстрували електронну петицію з проханням запровадити вегетеріанські та веганські сухпайки для Збройних сил України.

Для того, аби петицію розглянув Володимир Зеленський, до 27 серпня вона повинна зібрати 25 тисяч підписів. Наразі ініціативу підписали понад 1,7 тисячі людей. 

Автор ініціативи пропонує врахувати особливості харчування українських військовослужбовців та ввести до існуючих сухих пайків ЗСУ додаткові вегетаріанські та веганські. Зокрема, йдеться про врахування потреб:

  • людей, які не вживають м'ясних продуктів та продуктів тваринного походження за етичними поглядами;
  • віруючих людей, для яких поширені веганські пости;
  • людей з обмеженою можливістю організму засвоювати лактозу;
  • для людей з періодичними проблемами із травленнями.

Для прикладу беруть ізраїльську армію, де служить близько 5% веганів та вегетаріанців, а також армію США, у якій понад 80% військового складу підтримують додавання веганської їжі в меню.

"У війську багато моїх друзів веганів і вегетарівнців, яким, як і мені, доводилось недоїдати, щоб залишитись вірними своїм моральним принципам. За перший місяць у ЗСУ я втратив близько 7 кг, потім з'явилася можливість отримувати вег-волонтерку, а польова кухня підлаштувалася і пішла назустріч. Якщо коротко — ми не хочемо вчиняти насилля над тваринами, мій апетит не привід забирати чиєсь життя. Це наш вибір, який ми нікому не нав'язуємо", — зазначив український екоактивіст та боєць ЗСУ Павло Вишебаба

За його словами, вегани та вегетаріанці в ЗСУ наразі не мають повноцінного харчування, яке б забезпечила держава. Звісно, ніхто не жаліється, але владу закликають покращити меню для військовослужбовців. 

веганські сухпайки для ЗСУ

Відсутність рослинних обідів змушує багатьох відмовлятись від своїх етичних принципів і, як результат, отримувати проблеми зі здоров'ям через вимушену та різку зміну раціону після років веганства
Врятували півтори тисячі життів: історія бойових медиків