Дію будуть експортувати в інші країни
Фото: Мінцифри

Міністерство цифрової трансформації спільно з урядом Естонії розробило аналог української "Дії" — застосунок має назву mRiik. Про це повідомили у Мінцифри.

mRiik презентували голова Мінцифри Михайло Федоров разом із віцеканцлером з цифрового розвитку Естонії Луукасом Крістіяном Ільвесом під час заходу Diia Reels у рамках Всесвітнього економічного форуму у Давосі.

"Під час співпраці з естонськими колегами команда "Дії" поділилася кодом застосунку та підходами до UX/UI дизайну. З лютого mRiik буде доступний для тестувальників, а повноцінний запуск планується у середині цього року. Завдяки єдиній національній мобільній платформі Естонія зможе заощадити на витратах на розробку в майбутньому", — кажуть у Мінцифри.

Як повідомляє видання Axios із посиланням на голову USAID Саманту Пауер, США допоможуть Україні експортувати "Дію" в інші країни. Організація брала участь у розробці "Дії" та надала 8,5 млн, щоб допомогти розширити сервіси застосунку під час війни.

Тепер Україна готова поділитися своїм досвідом і технологіями з іншими країнами, а USAID братиме участь у переговорах з іншими країнами щодо потенційного використання "Дії" як шаблону для створення власних аналогів. Зокрема, свій інтерес до українського підходу у сфері електронного урядування вже висловив уряд Молдови. Також Пауер сподівається на партнерство з країнами глобального Півдня.

Пауер робить ставку на те, що копіювання моделі "Дії" буде корисним для доступу до державних послуг, економічного зростання та прозорості уряду в інших країнах.

За її словами, цей проєкт поки знаходиться в зародковому стані. Наразі USAID виділила 650 тисяч доларів на проведення техніко-економічних обґрунтувань у країнах, які виявили інтерес до цієї технології.

Нагадаємо, незабаром українці зможуть дізнаватися через застосунок "Дія", хто переглядав їхні особисті дані у державних реєстрах. Днями уряд ухвалив відповідну постанову.

"Укртелеком" надаватиме безкоштовний Wi-Fi на вулицях Києва