Українці зможуть дізнаватися, хто переглядав їхні дані
Фото: unsplash.com

Незабаром українці зможуть дізнаватися через застосунок "Дія", хто переглядав їхні особисті дані у державних реєстрах. Про це повідомляють міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Урядовий портал.

За словами Федоров, уряд ухвалив "революційну" постанову, яка визначає новий порядок взаємодії між держреєстрами у системі "Трембіта" та підключення до неї. Система "Трембіта" працює з 2020 року, вона дозволяє державним органам отримувати дані з реєстрів завдяки побудові електронних взаємодій. Зокрема, саме завдяки цій системі українці отримують електронні послуги у "Дії" і не мають ходити з довідками до держорганів.

Прийнята урядом постанова передбачає, що у "Трембіті" фіксуватиметься кожен випадок, коли хтось переглядає особисті дані українців. А українці будуть отримувати пуш-повідомлення у "Дії", якщо хтось робив запит про їхні персональні дані.

Над технічною реалізацією цього функціоналу вже працює команда Мінцифри за підтримки міжнародних партнерів. Зокрема, "Трембіту" розвивають за підтримки проєктів "EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека" та DT4UA "Підтримка ЄС для цифрової трансформації України", які фінансує Євросоюз.

Нагадаємо, на порталі "Дія" став доступним ще один цифровий документ — витяг з Єдиного державного реєстру. Цей витяг є одним з найпопулярніших документів для підприємців, і для його отримання тепер достатньо зробити кілька кліків.

Повістки через "Дію" не надсилатимуть — Мінцифри