Sziget
Фото надано Music Saves UA

З 10 до 15 серпня в Угорщині проходив один із наймасштабніших музичних фестивалів Європи Sziget. Цьогоріч українські артисти поїхали туди, щоб посилити інформаційний спротив російській пропаганді в країні, яка відома не дуже проукраїнською позицією.

Ініціатива Music Saves UA розповіла про десять здобутків української музичної спільноти на цьому фестивалі.

Безпрецедентна підтримка фестивалем України

Організатори Sziget всіляко допомагали Україні не тільки під час фестивалю, а й до його проведення. Зокрема, вони підтримали під час телемарафону Save Ukraine в Угорщині.

З перших днів повномасштабної війни команда Sziget засудила агресію росії в Україні. У лайнапі фестивалю не було росіян, які б підтримували війну, а якби хтось із заявлених артистів заявив про це, його б одразу виключили.

Крім того, цьогоріч на фестивалі було значно менше артистів із країни-агресора, а замість них були українські музиканти. Усі вони виступали на різних сценах та їхні виступи не перетиналися. Отже, дізнатися правду про війну з перших уст змогли якнайбільше гостей заходу із різними музичними смаками.

Інформаційний спротив російській пропаганді

Інформацію про війну в Україні кожен відвідувач міг прочитати на паспорті заходу. Там же розміщувався QR-код із посиланням на збір коштів на підтримку України.

Виступи українських артистів

Kazka, Krapka; KOMA, Alina Pash, Luiku, Ragapop, Constantine й інші українські артисти стали на Sziget 2022 рупорами України. Наприклад, Ragapop розпочали й закінчили свій виступ із відеороликів про війну, гучно заявивши, що росія — це держава-терорист, а Україна потребує допомоги.

Alina Pash влаштувала на сцені перформанс із розриванням світлини Віктора Орбана й володимира путіна, співала пісні під відеоряд із кадрами розбомбленої росіянами України та закликала скандувати "Ганьба росії!". Разом з Олександрою Заріцькою з гурту KAZKA вона продовжувала інформаційну кампанію під час виступів інших артистів із плакатами та промовами.

Між виступами хедлайнерів разом із KAZKA на головній сцені фестивалю заспівали українські діти-біженці. Виступ супроводжувався кадрами війни та гаслами "Росія — країна-терористка!" і FREE AZOV на головному екрані. А ведучий фестивалю, представляючи гурт, сказав: "Погляньте на ваші браслети зараз! Там є слово Freedom — свобода. Саме свобода — те, за що щодня борються українці зараз! Зустрічаємо гурт з України — KAZKA!".

Дует Krapka;KOMA влаштував на сцені перформанс, під час якого фестивальники побачили Україну після жорстокої навали рф. А гурт Luiku виступили з промовою перед піснею про війну і розповіли, яким зараз є життя українців.

Аби закликати донатити на допомогу постраждалим від війни, Constantine розмістив на сцені під час виступу спеціальний QR-код. З його допомогою можна було зробити пожертву до Music Saves UA на гуманітарну допомогу.

Українські артисти, які зараз на полі бою

На фестивалі Sziget встановили стенд з українськими артистами, які не змогли взяти участь, бо боронять Україну від російських окупантів у лавах ЗСУ. Серед них — фронтмен гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, весь колектив групи "Антитіла", співак Коля Серга, хіп-хоп виконавець Yamak та інші.

 Слова ведучих на підтримку України не раз лунали із головної сцени Sziget 2022: "Ми тут на Sziget хочемо посилити наш меседж і щоби ви нам допомогли: "ЦЕ НЕ НОРМАЛЬНО!". Sziget 2022, ми гордо стоїмо разом із жителями України й ми хочемо щоби наш меседж почули!".

Спеціальна українська локація на фестивалі

А поки українські артисти транслювали головні меседжі зі сцени, Music Saves UA доносила правду на спеціальній локації в зоні NGO. Там можна було більше дізнатися про війну в Україні, подивитися світлини з мирних часів та усвідомити наслідки російського вторгнення.

Реакція угорських та зарубіжних медіа

Про виступи українських артистів та їхні перформанси та промови на Sziget написали безліч медіа Угорщини — країни, що займає не надто жорстку політичну позицію щодо росії. А отже, музичній спільноті вдалося донести до угорського народу правду про країну-агресора, із якою "дружить" їхня влада.

Допомога Україні просто на фестивалі

У співпраці з Music Saves UA організатори створили благодійний мерч. Це — футболки, прибуток із продажу яких організатори задонатять на гуманітарну допомогу. Людей у них можна було зустріти в кожному куточку фестивального простору.

Збір коштів для евакуації українців з окупованих територій

Метою Music Saves UA на цьогорічному Sziget було зібрати кошти для евакуації 1000 людей з окупованих територій. Вже зібрана необхідна сума для вивезення 400 людей. Окрім цього, команда чекає на підсумки продажу благодійного мерчу.

 За допомогою волонтерів Music Saves UA вдалося вивезти з гарячих точок понад 11 тисяч людей. Але вони займаються не лише евакуацією, а й поселенням українців, що змушені покинути домівки. За підтримки ініціативи, було облаштовано Бакота Хаб, який приймає митців-переселенців, та десятки волонтерських прихистків по всій Україні.

Українські артисти на міжнародних фестивалях

Поїздка українських артистів на Sziget 2022 запустила дискусію не тільки в навколомузичній спільноті, а й в усьому соціумі. Всеукраїнська асоціація музичних подій вже має досвід участі в таких заходах і розуміє, яких результатів на міжнародних теренах таким чином можна досягти. Найближчим часом команда планує організувати дискусійний івент.

Дніпровський музикант евакуює людей із Донеччини