Нова дата заснування Київської області. Депутати змінили дату заснування Київщини.

Депутати Київради 21 березня офіційно змінили дату заснування Київської області. Відтепер датою заснування Київщини, як адміністративно-територіальної одиниці, є 842 рік.

За радянських часів вважалося, що адмінодиниця "Київська область" утворилася у 1932 році, коли вона входила у склад УРСР. Проте на думку депутатки Тетяни Семенової, ініціаторки змін, це історично невірно. 

"Не перший рік я порушую це питання. Сьогодні воно гостро постало перед нами усіма, як ніколи. Дата заснування Київської області підписана диктатором сталіним у роки, коли українців знищували Голодомором, має бути змінена раз і назавжди", — наголосила Семенова.

В українській вікіпедії нова дата вже фігурує, а пропозицію щодо святкування заснування Київщини в останню неділю вересня депутати подадуть до Київської обласної військової адміністрації. 

Проте історик Андрій Плахонін зазначив, що депутати помилилися у роз рахуваннях. В Іпатіївському літописі, на який покликаються депутати, вказується 6360 рік (852 рік за сучасним літочисленням). "842 не те що Київської області, не було навіть самого міста", — вказує історик.

Раніше ми писали, коли в Україні відзначатимуть День матері 2023.

На Деміївці знищили історичну пам'ятку 1899 року: фото