День матері 2023 в Україні

День матері — сімейне свято, яке вважають одним із найважливіших родинних свят в Україні. Цього дня прийнято дарувати мамам подарунки, відвідувати їх та приділяти особливу увагу.

Традиційно у світі День матері святкують щороку 13 травня.

"Наш Київ" дослідив історію свята, яке певний час навіть було під забороною.

Коли День матері 2023 в Україні

В Україні відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року, День матері святкують у другу неділю травня. У 2023 році ця дата припадає на 14 травня.

Історія свята: у світі та в Україні

Історія заснування Дня матері бере початок у 1908 році, саме тоді американка Анна Джервіс першою запропонувала його відзначати. Жінка вирішила це зробити через те, що її мати передчасно померла. Вона хотіла, щоб усі діти щорічно вшановували своїх матерів. 

Кілька років поспіль Анна надсилала уряду листи з цією пропозицією, але результат отримала лише у 1910 році, коли штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом.

Хоч в Україні День матері на офіційному рівні відзначають лише з 1999 року, українці цей день святкували й раніше. Ще у 1928 році українська діаспора, що проживала в Канаді, почала вітати своїх матерів. Вже через рік такий звичай започаткували в західних регіонах України. Наприклад, у Львові навіть влаштовували концерти на честь мам. Однак з приходом радянської влади подібні дійства заборонили, як і саме свято. 

Цікаво, що подібна урочистість існувала ще у період Київської Русі. Тоді наші пращури відзначали свято Пречистої Діви Марії, з яким вітали жінок, а особливо матерів.

Нагадаємо, скільки днів відпочиватимуть українці та які свята відзначатимуть у березні 2023 року. 

Лікарню "Охматдит" прикрасили муралами за мотивами картин Марії Примаченко