Депортованих українців тримають у спеціальних таборах на території росії
Фото: Unsplash

Росіяни, які підтримують Україну, розповіли про табори, куди звозять депортованих українців. Про це повідомляє обмудсменка Людмила Денісова.

Один з таких таборів працює у Пензенській області. Там перебувають понад 400 викрадених маріупольців - здебільшого жінки та 147 дітей різного віку, включаючи немовлят. Днями мають "привезти" ще близько 150 депортованих українців.

За словами Денісової, табір виглядає як установа закритого типу з кількома корпусами, обнесена парканом та під охороною. На в’їзді стоїть контрольно-пропускний пункт. Виходити з табору українцям забороняють. Вони не мають необхідного одягу, взуття, навіть білизни. Не вистачає дитячого харчування та предметів особистої гігієни. Жінки готують самі з того, що видають.

"Російські активісти відвідали наших громадян – ті розповіли про відсутність базових речей для життя та неможливість будь-яким чином зв’язатися з рідними або повернутися в Україну", - додає Денісова.

У таборі також є іноземні студенти з Туркменістану, які переховувались у бомбосховищі під студентським гуртожитком в Маріуполі без їжі, води, тепла і світла, а потім самотужки добралися на тимчасово окуповану територію Донецької області, звідки їх примусово доправили до РФ. На відміну від українців, їм дозволили виходити за межі табору

Активісти додають, що у Пензенській області діють ще три подібні табори, до яких ще у лютому перед війною були вивезені мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей. Відомо, що тоді у табір вивезли майже 90 тисяч жителів.

Людмила Денісова закликала Міжнародний Комітет Червоного Хреста надати гуманітарну допомогу громадянам України, які примусово вивезені та поміщені до концентраційних таборів на території рф.

Раніше стало відомо, що з Маріуполя на територію країни-агресора депортували понад 30 тисяч маріупольців. Насильні депортації також нам підтверджувала очевидиця подій у місті.