Депортовані в рф українці зможуть повернутися додому без паспортів
Фото ілюстративне: Fotoreserg / Depositphotos

Окупаційні війська рф продовжують проводити фільтраційні табори на тимчасово захоплених територіях України та примусово депортують населення до росії. Близько трьом четвертим із них вдається врятуватися, але не всі повертаються додому. 

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Під час проходження фільтраційних таборів російські загарбники відбирають у людей паспорти громадян України. Будучи депортованим на територію рф, багато кому вдається виїхати із країни-агресора на територію інших держав.

"Ми зараз розробляємо маршрути, за якими будуть курсувати безкоштовні транспортні засоби, які допомагатимуть українцям без грошей і без паспортів. Паспортів просто немає, їх відбирають у цих фільтраційних табора", — розповіла Верещук. 

За її словами, найбільший потік депортованих повертається в Україну з Естонії та Латвії. Наразі кордони з рф в Україні закриті, але МінТОТ домовилося із прикордонниками, аби ті пропускали українців без паспортів та документів, що посвідчують особу, якщо людям вдасться дійти до кордону. 

"Головне — знайти шлях, щоб повернутися додому, подзвонити нам — ми допоможемо з квитками, з паспортними документами", — додала міністерка. 

Нагадаємо, що за даними постійного представника України в ООН Сергія Кислиці, станом на 20 квітня окупанти насильно депортували до росії понад півмільйона людей