День української писемності та мови: що це за свято та коли його відзначають

Цьогоріч вперше ми відзначаємо День української писемності та мови не на початку листопада, а в кінці жовтня. Що це за свято та чому його перенесли — розповімо далі.

День української писемності та мови: що це за свято

День української писемності та мови — державне свято, започатковане 26 років тому, в 1997 році. Воно має важливу місію відзначення української мови, яку століттями — й просто зараз — намагаються знищити, але вона продовжує розвиватися й визначає нас, як націю. У цей день традиційно проводять Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, започаткований у 2000 році, та Міжнародний конкурс української мови імені Петра Яцика. Останній щорічно збирає більше ніж 5 млн учасників із 20 країн світу.

Коли відзначають День української писемності та мови

До 2023 року День писемності відзначали 9 листопада. Дату обрали не випадково. По-перше, в цей день вшановують пам’ять Нестора Літописця, якого вважають основоположником письмової української мови. По-друге, в давнину саме 9 листопада дітей віддавали в школу. Проте цього року дату свята перенесли. Відтепер День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня.

Чому у 2023-му День української писемності та мови відзначають у жовтні?

З цього року дата відзначення Дня української писемності та мови змінилася через перехід ПЦУ та УГКЦ на новий церковний календар. Відповідно до нього нерухомі раніше свята пересунулися на 13 днів. Оскільки відзначення Дня писемності напряму пов’язане з церковним днем вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, його теж перенесли.

Радіодиктант-2023

Як ми вже згадували раніше, однією з традицій на День української писемності та мови є Радіодиктант національної єдності.

Цей рік не виключення. Всі охочі зможуть доєднатися до написання радіодиктанту об 11:00 на хвилях:

  • Українського радіо;
  • Радіо Культура.

Також Радіодиктант національної єдності транслюватимуть в ефірі телеканалу Суспільне Культура та на YouTube-каналі Українського Радіо за посиланням нижче.

Текст, який цьогоріч писатимуть українці на радіодиктанті, називається "Дороги України". Його авторка — поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Читатиме диктант в ефірі зірка фільму "Довбуш", актор Олексій Гнатковський.

На перевірку фото написаного вами радіодиктанту можна відправити до 11:00 30 жовтня на електронну адресу rd@suspilne.media. Також не пізніше 29 жовтня можна надіслати паперового листа на адресу Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26.

Усіх, хто бере участь у написанні Радіодиктанту-2023 просять публікувати фото чи відео процесу із гештегом радіодиктант2023.