Радіодиктант національної єдності 2023: де та коли слухати

У День української писемності та мови вже традиційно відбудеться радіодиктант національної єдності, до якого можуть доєднатися українці з усіх куточків світу. Як з’явилася ця традиція, де можна послухати диктант і куди відправляти його на перевірку — читайте далі.

Що таке Радіодиктант національної єдності

Радіодиктант національної єдності — акція, присвячена українській мові. Щороку, починаючи з 2000-го, на хвилях Українського радіо визначні діячі освітньої та культурної сфер України читають в прямому ефірі текст диктанту, написаний спеціально для цієї події. У різні роки читцями виступали народна артистка Ада Роговцева, письменник Юрій Андрухович, автор підручників з української мови Олександр Авраменко та інші.

Ада Роговцева читає Радіодиктант національної єдності 2022

Своєю чергою українці по той бік радіо уважно слухають і записують текст, а потім перевіряють його на помилки. Це можна робити як наодинці вдома, так і в освітніх закладах чи бібліотеках, які організовують спеціальні заходи для колективного написання радіодиктанту.

Радіодиктант національної єдності 2023: де та коли слухати

Радіодиктант національної єдності вважається найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Радіодиктант-2023: де і коли слухати

Цьогоріч Радіодиктант національної єдності відбудеться 27 жовтня. Початок заплановано на 11:00 за київським часом. Онлайн-трансляція відбудеться на кількох майданчиках, зокрема:

  • На хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;
  • В ефірі телеканалу Суспільне Культура;
  • На Facebook-сторінках Суспільного;
  • На YouTube-каналі Українського Радіо.


Радіодиктант-2023: що за текст та хто читатиме

Цього року текст для Радіодиктанту національної єдності написала поетеса, перекладачка та лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Він називається "Дороги України".

Читатиме диктант зірка українського фільму "Довбуш", актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Радіодиктант національної єдності 2023: хто читатиме, де слухати, як перевірити на помилки

Перевірка Радіодиктанту

Перевірити диктант на помилки ви можете або самостійно 30 жовтня, коли оприлюднять текст, або надіславши його фахівцям онлайн чи листом.

Радіодиктант національної єдності 2023: хто читатиме, де слухати, як перевірити на помилки

Учасників просять фотографуватися чи знімати відео під час написання диктанту й викладати у мережу з хештегом "пишеморазом".