День Державного прапора України 2024: дата та історія свята

День Державного прапора в Україні щорічно святкують 23 серпня. Розповідаємо, коли з'явилось свято, як його відзначають та чому кольори українського стяга синій та жовтий.

День державного прапора: коли з'явилось свято 

На початку 90-х день прапора відзначали 24 липня. Це було неофіційне свято, яке вшановували лише у Києві в пам'ять про перше підняття синьо-жовтого прапора над будівлею Київської міської ради у 1990 році. На загальнодержавному рівні свято почали відзначати у 2004 році. 23 серпня тодішній президент Леонід Кучма офіційно запровадив День державного прапора.

День Державного прапора України 2024: дата та історія свята

День державного прапора: чому свято відзначають 23 серпня

Чому 23 серпня обрали датою святкування дня прапору, достеменно невідомо. В мережі можна зустріти інформацію, що 23 серпня 1991 року синьо-жовтий стяг занесли до будівлі Верховної Ради одразу після невдалого путчу ДКНС. Проте ця подія сталася 24 серпня, а підняття прапору над парламентом відбулось у вересні.

День державного прапора: чому свято відзначають 23 серпня28 січня 1992 року депутати затвердили постанову, в якій Державним прапором України вважається "прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору, нижньої жовтого кольору" шириною 2 метри та довжиною 3 метри. Згодом визначення додали в Конституцію, за яким державний прапор України це "стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів".

Чому кольори українського прапора синій та жовтий

Українці почали використовували синій та жовтий кольори у національних символах з 14 століття. Вони зображувались на гербі стародавнього Львова та печатках Галицько-Волинського князівства тощо. З 15 століття кольори були представлені на різноманітних гербовниках, зображували золотого лева на синьому тлі.

В якості національних ці кольори затвердили в кінці 19 століття. Найчастіше комбінацію синього та жовтого прапора використовували на Галичині на офіційних документах, листівках, картинах. Цікавим є те, що іноді зверху стяга був жовтий колір, іноді — синій.

День Державного прапора України 2024: дата, історія свята, чому кольори синій та жовтийПісля революції 1917 року українці стали активно використовувати жовто-синій прапор. Його сенс був схожий, але кольори називали по-різному. Деякі використовували визначення "синьо-жовтий", інші "блакитно-жовтий", "жовто-синій" та "жовто-блакитний". Навіть історик Михайло Грушевський описував прапор як синьо-жовтий, а іноді — жовто-блакитний. У 1918 році Центральна Рада в законі про флот описала прапор як "полотнище в блакитному і жовтому кольорах".

Гетьман Павло Скоропадский ухвалив військовий прапор Української Держави у вигляді стяга білого кольору з синім хрестом всередині, а в крижі — національний прапор з "блакитної та жовтої горизонтальних смуг". Директорія в документах визначала синьо-жовтий колір прапору. Згодом усі політичні сили використовували різні назви, допоки синій та жовтий кольори не визначили офіційно у Конституції.

Що означають кольори українського прапора

Традиційно вважається, що синій колір прапора означає небо, а жовтий —  українські поля. Також зустрічається тлумачення жовтого як "золотої пшениці", "сонця" або як суміш "ланів, осяяних сонцем". Синій завжди асоціювався з синім або голубим небом, іншого визначення не було.

День Державного прапора: Що означають кольори українського прапора

Не жито і не небо. 5 міфів про український прапор

Як святкують День Державного прапора в Україні

Зазвичай 23 серпня проходить урочисте підняття Державного прапору України. Згодом проводять різноманітні заходи: вручення паспортів громадянина юнакам і дівчатам, молитви за Україну та український народ релігійними організаціями, різноманітні концертні програми, фестивалі, гала-концерти тощо. Також на свято усі райони міста готують вуличні акції, ярмарки та інформаційні виставки. Проте під час повномасштабного вторгнення великих масових гулянь на день прапора не відбувається.

День Державного прапора України 2024: дата та історія свята

Раніше ми писали, що над Дніпром зафіксували рекорд — розгорнули найбільший прапор України. 

Як розшифровується ЛГБТКІ+: що означає кожна літера та колір прапору