День державного герба України: що це за свято, як святкувати

19 лютого 2024 року в Україні відзначають День державного герба. Тризуб — це символ незламності українського народу.

В Україні існують три офіційні символи — Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн. Згідно з Конституцією, Державний Герб України складається з малого та великого герба. Малий герб представлений тризубом золотистого кольору на синьому фоні. Водночас дизайн великого герба ще не був остаточно затверджений та знаходиться на етапі розробки.

Історія свята День державного герба України: тризуб

Свято розпочинає свою історію 19 лютого 1992 року. Тоді Верховною Радою України затвердили тризуб як Малий герб України. Він визначений як головний елемент великого Державного Герба України.

Проте наш герб має тисячолітню історію, розповів Сергій Попко, начальник КМВА. У давні часи Тризуб — знак князівського роду Рюриковичів — правителів Русі. Обравши тризуб за національний символ, українці чітко визначили власне коріння та історичне правонаступництво Русі —України. Разом з Конституцією, гімном і прапором — герб є одним з найголовніших символів української держави та маркерів української ідентичності.

"З зображенням тризуба на зброї і бойових знаменах, наші пращури захищали свою землю з часів дружинників Володимира Великого, січових стрільців Української Народної Республіки та вояків УПА. Тризуб став символом боротьби за незалежність. Сьогодні його з гордістю носять на шевронах ті, хто боронить рідну землю — сміливі і мужні воїни Збройних сил України", — розповів Сергій Попко. 

День державного герба України 2024

День державного герба України: як святкувати

День державного герба України — це національне українське свято, воно символізує боротьбу за незалежність. Особливо актуальним це свято стало зараз, під час війни, коли всі українці об'єднались проти ворога — росії. 19 лютого можна прийти на роботу чи в навчальний заклад, одягнувши вишиванку або прикріпивши синьо-жовту стрічку до одягу. 

В ЦУМі щодня транслюватимуть ролики про загиблих захисників Маріуполя: фото