День бабака 2024: що це за свято та коли його відзначають

2 лютого, в п'ятницю, в Україні та у всьому світі відзначатимуть День бабака.

Цього дня спостерігають за поведінкою бабаків, щоб визначити, коли прийде весна і якою вона буде.

Як запевняють народні синоптики, якщо день буде сонячний і бабак бачить свою тінь, то зима буде ще 6 тижнів. Якщо ж день похмурий і тіні немає — весна буде ранньою. В Україні зазвичай пророкують весну харківський бабак Тимко та львівські бабаки Мишко і Маруся. Як правило, тварини у цей час ще сплять і їх доводиться будити, щоб отримати прогноз на весну.

Але у Київській області є свій бабак Вікентій. Живе він у парку "XII Місяців" у Вишгороді. І ще 19 січня цього року в зоопарку повідомили, що бабак вже прокинувся. 

"Оце так новина, прокинувся наш бабак Вікентій! Він дивиться на нас, а ми на нього й не розуміємо, що відбувається. У Вас є ідеї, чому Вікентій так завчасно прокинувся і що це може означати?" — написали у зоопарку. 

Як розповів один працівників зоопарку в сюжеті ТСН, раннє пробудження бабака більше пов'язане з погодною ситуацією в Україні.

"Я думаю, що це більше зав'язано на кліматі. На самих перепадах температурних. Немає стабільного мінуса — вдень температура може змінитися від +5 до -10 вночі. І от ці ось такі коливання, напевно, більш не дають йому спати", — поділився Сергій Бурч.

Традиції та історія Дня бабака

Традиція походить із США і Канади, де є дуже поширеним звичаєм. Люди збираються і спостерігають за бабаком, який виходить зі своєї нори. Якщо пухнастий гризун побачить свою тінь, значить весна прийде пізно, і навпаки. Хоча такий "прогноз" і не є точним, але дехто в нього вірить. 

До речі, в цей же день, 2 лютого, в Україні за новим церковним календарем відзначають свято Стрітення Господнє і народне свято Стрітення — зустріч зими і весни.

На Київщині знайшли собаку-поводиря, який загубився в перші дні повномасштабної війни