Де можна зробити щеплення проти COVID-19: графік роботи пунктів
Фото - Unsplash

У Києві працюють 78 пунктів вакцинації в кожному районі столиці. 

Про це повідомляють у МОЗ. 

Зробити вакцинацію можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах. 

Найближчі пункти вакцинації по областям, адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або зателефонувати до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19. 

Пункти вакцинації, які працювали до повномасштабної війни у ТРЦ, зараз не працюють з міркувань безпеки. Щеплення роблять в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД. Графік роботи пунктів щеплень у медзакладах в областях можна переглянути тут

Щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безоплатними для кожного українця.

У МОЗ наголошують, що вакцинація — єдиний безпечний спосіб набути імунітет до COVID-19, а в разі захворювання — перенести його легше й знизити ризик розвитку ускладнень. 

Для щеплень медики використовують вакцини "Janssen" (виробник "Johnson&Johnson") та "Comirnaty" (виробник "Pfizer"). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник "Pfizer" — вакцина "Comirnaty" для дітей). Та Омікрон-специфічна вакцина (виробник "Pfizer") для бустерних щеплень. 

Щоб уникнути важкого перебігу COVID-19, потрібно зробити курс з трьох щеплень, кажуть медики. Перші дві дози — первинна вакцинація, третя — бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. 

Усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером (в деяких країнах він має назву "сезонний бустер"). Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України.

ВООЗ створила комісію по боротьбі з самотністю