МОЗ розвінчало нові фейки російських пропагандистів

Спростування нових фейків російської пропаганди на своїй сторінці виклало Міністерство охорони здоров'я. Серед спростованої брехні, "інформація" про біолабораторії ЗСУ в Запоріжжі, українське ППО на місці поховання померлих від чуми в Одесі, спалах холери в Україні та небезпеку електронних медичних карток.

Фейк № 1.  Незабаром в Україні почнеться спалах холери

В проросійських соцмережах поширювали фейк про те, що в українських містах незабаром станеться спалах холери, через холерну палочку у воді. Такі дописи публікували, начебто жителі: Одеси, Херсона, Ірпеня, Києва й області та інших регіонів. Іноді такі заяви публікували й громадяни РФ з повідомленням про "біологічну диверсію у зв’язку з ситуацією в Україні". Джерела — вже звичні міфічні знайомі медики серед друзів, родичів, сусідів і тому подібне. Також посилалися й на знайомих працівників великих підприємств.

Спростування

Міністерство охорони здоров'я давно спростувало цей фейк, зазначивши, що в Україні є достатня матеріальна та технічна база для запобігання епідемії. Останній підтверджений спалах холери був зафіксований в Маріуполі у 2011 році.

Та нажаль у Маріуполі, через повне руйнування інфраструктури окупаційними військами РФ та життєзабезпечення, зокрема водопостачання, каналізації, через скупчення сміття й нечистот, стихійних поховань, відсутності ліків ризи розвитку епідемії в цьому місті збільшуються.

Мер Маріуполя припускає, що внаслідок гуманітарної катастрофи в місті вже можуть бути десятки випадків холери, проте через окупацію цю інформацію не можна підтвердити. МОЗ зазначає, що Центр контролю та профілактики хвороб Донецької області продовжує лабораторний аналіз матеріалу хворих на гострі кишкові інфекції та стічних вод на холерні вібріони.

Фейк № 2. У Запоріжжі діє не менше трьох біолабораторії ЗСУ

Вже відомий фейк про секретні біолабораторії ЗСУ, якими керують США, тепер перенесли на Запоріжжя. Про це заявив місцевий окупант та колаборант Володимир Рогов, так званий "голова ради військово-цивільної адміністрації регіону" (російської окупаційної адміністрації). Він заявляє, що в Запоріжжі діє не менше трьох таких біолабораторій.

Спростування

По-перше, МОЗ наголошує, що усі лабораторні спроможності, які існують в Україні, виконують єдину мету — індикацію та ідентифікацію збудників інфекційних хвороб; в Україні немає жодних "американських біолабораторій" і не діють "військово-біологічні програми". 

Також МОЗ зазначає, що існує повний список лабораторій та установ, які підтримує Міноборони США, є у публічному доступі на сайті посольства США в Україні. У ньому немає запорізьких лабораторій.

Фейк № 3. Українські військові планують розмістити ППО на місці поховання померлих від чуми в Одесі

Про це заявив начальник Національного центру управління обороною Росії Михаїла Мізінцєва. За версією пропагандистів, це треба Україні, щоб в разі удару туди російської ракети звинуватити РФ у виникненні біологічної небезпеки.

Спростування

Як зазначають МОЗ, в Одесі й справді є поховання жертв епідемії чуми, що тривала протягом XVIII—XIX століть. Це місце називається Чумна гора. Проте немає жодних підтверджень використання цього місця для будь-яких воєнних цілей.

Речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук назвав російські повідомлення частиною  інформаційно-психологічної операції для розповсюдження панічних настроїв в українському суспільстві та погіршення міжнародного іміджу України.

Фейки № 4. Введення електронних медичних карток небезпечне для українців

Одним з рупорів цієї теорії є відомий антиваксер та конспіролог Сергій Гула. Він стверджує, що електронні картки пацієнтів будуть порушувати конфіденційність інформації, бо до них матиме доступ кожен чиновник. Також він запевняє, що це призведе до залучення людей без їхнього дозволу в медичних експериментах.

Спростування

Частину цієї системи (eHealth) почали запроваджувати ще у 2017 році як складову Медреформи. З 2019 року — поступове використання електронних медкарт. У 2022 році такі записи вже охоплювали 80% форм мед документів, що раніше були тільки на папері.

Сергій Гула посилається на брифінг Марії Карчевич, заступниці міністра охорони здоров'я 18 лютого 2022 року. Вона доповідає, що:

  • всі медичні заклади вестимуть базові медичні записи в електронній системі охорони здоров’я;
  • всю необхідну медичну інформацію про пацієнта зберігатимуть в електронній медичній картці;
  • ці зміни дозволять повністю відмовитися від паперових карток;
  • вони мали поступово впроваджувати у закладах протягом 5 місяців.

МОЗ зазначає, що українців не будуть змушувати брати участь в експериментах. Такі випробування можливі лише за згодою пацієнта. Діджиталізація медичних послуг на це жодним чином не впливає.

Як правильно гуглити, щоб не отримувати результати російською: інструкція