Чому День захисників і захисниць України відзначають на Покрову

1 жовтня День захисників і захисниць України. “Наш Київ” розповідає про історію свята.

День захисників і захисниць України: історія свята

Свято День захисника України започаткували 14 жовтня 2014 року, указом тодішнього Президента України Петра Порошенка. У цю ж дату його і святкували — на Покрови Пресвятої Богородиці. 

Свято запровадили з метою вшанування мужності та героїзму захисників української незалежності, військових традицій і звитяг народу та сприяння укріпленню патріотичного духу.

У 2015 році Верховна Рада надала святу статус державного та зробила вихідним, а у 2020 перейменувала на День захисників та захисниць УкраїниУ 2023 році відбулася реформа церковного календаря — Православна церква України перейшла на новий новоюліанський календар. Свято Покрови змістилось з 14 жовтня на 1 жовтня, тож відтоді День захисників і захисниць святкують саме у цей день.

До чого тут свято Покрова

Покрова Пресвятої Богородиці — одне із головних свят у православ’ї, що особливо шанується східнослов’янськими православними церквами. 

Поява свята Покрови пов’язана з легендою про облогу Константинополя — жителі міста сховались у Влахернському храмі та молились Пресвятій Богородиці, аби вона захистила їх. Під час богослужіння, святому Андрію Юродивому явилося видіння Богородиці, яка у супроводі ангелів і святих приєдналася до моління та накрила присутніх своїм омофором ("наплічник" з грецької мови), що у слов’янській традиції перетворився на "хустку-покрову" — звідки і походить назва свята.

За легендою, після явлення Богородиці облогу вдалося зняти, а війська ворога відступили. Втім, церковні перекази не вказують, хто напав на місто і коли сталося диво.

Відзначати свято почали в кінці Х — на початку ХІ століття, одразу після хрещення Київської Русі. Традиція прийшла з Візантії, імператори якої часто брали ікони Божої Матері у військові походи. Зокрема, у той час і формується уявлення Покрови Богородиці як захисниці давньоруських земель. Чому День захисників і захисниць України відзначають на Покрову

Покрова та козаки

У запорізьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога. Навіть головна січова церква мала називалась на честь Покрови, тоді ж стали популярними і “Козацькі покрови” — ікони з українськими священнослужителями, гетьманами чи військовою старшиною під омофором Богородиці.Чому День захисників і захисниць України відзначають на ПокровуТакож, згідно з переказами та легендами, в цей час проводилися військові наради, де запорожці вирішували усі важливі питання і саме на Покрову козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах. 

День захисника Вітчизни — 23 лютого: чому раніше святкували у цю дату

День захисника Вітчизни встановили в радянській росії 1922 року — в річницю створення Червоної армії. Однак, дату 23 лютого обрали випадково — адже декрет про утворення більшовицької армії насправді підписали ще у січні 1918 року

Втім, для дати змогли знайти обґрунтування — пропаганда стверджувала, що в цей день, в 1918 році, більшовики розгромили німецькі війська під Псковом та Нарвою. Звісно, це було неправдою, адже 23 лютого якихось значущих боїв не відбулося. 

За іншими версіями, ідея річниці створення Червоної армії з'явилася ще раніше, у 1919, тоді обрали дату 23 лютого тому, що це була неділя — найближчий зручний день для святкування. Однак, започаткування свята відклали на декілька років і повернулися до ного вже у 1922-му. 

Так чи інакше, дата прижилася — її відзначали як і в СРСР, так і після розпаду, а деякі країни святкують і досі.

Кияни отримають одноразові виплати до Дня Захисників і Захисниць України: подробиці