Як допомогти лебедям, які зимують у Києві: чи треба їх годувати

Взимку на водоймах Києва можна помітити лебедів-шипунів. Киянам пояснили, чи треба годувати лебедів взимку та як допомогти птахам пережити холод.

Як повідомив біолог КиївЗоо та очільник Межигірського притулку для лебедів Сергій Григор'єв, ці птахи взимку зазвичай не потребують допомоги та добре переносять низькі температури.

Як допомогти лебедям, які зимують у Києві: пояснення біологаЛебеді зимують на водоймах, які повністю не замерзають. Вони тримаються групами, можуть не їсти декілька діб та відпочивати на кригах, щоб економити сили. 

Не слід турбувати лебедів, які сховали тіло під пір'ям, адже так вони зберігають тепло та енергію. При наближенні людей птахи перелітать на іншу водойму й можуть втратити тепло.

Як допомогти лебедям, які зимують у Києві: пояснення біологаПроте якщо лебідь залишився один, він не активний та ночує на березі — це може свідчити про травму або поранення. Також необхідно викликати зоорятувальників, якщо птахи вмерзли у кригу і їм загрожуватиме реальна небезпека (браконьєри, бездомні собаки тощо)

Чи треба годувати лебедів взимку

Лебеді харчуються рослинною їжею, її достатньо у водоймах, які не замерзають взимку. Підгодовувати птахів можна лише у несприятливі періоди. Годувати білих птахів необхідно виключно цільним зерном та сезонними овочами — пшеницею, кукурудзою, ячменем, вівсом, капустою, морквою, буряком. Їжу треба залишити на березі біля води. 

Чи треба годувати лебедів взимку

"Годівничка чи миска не потрібна, оскільки лебідь – дикий птах", — наголошує  біолог.

Як допомогти лебедям, які зимують у Києві: пояснення біологаНе можна годувати лебедів хлібом, зокрема булками, батонами, чипсами, соломкою. Неправильне харчування може призвести до хвороб або навіть загибелі птахів

Раніше ми писали, що на Бортницькій станції аерації оселились дикі лебеді. У "Київводоканалі" стверджують, що це ознака якісного очищування стічних вод.

У столиці затвердили цільову програму поводження з тваринами на 2024-2025 роки: основні положення