Будівництво військового меморіального кладовища в Биківні може затягнутися: причина

Облаштування меморіального кладовища в селищі Биківня на території Биківнянського лісу у заявлені найкоротші терміни неможливе, повідомили у Мінкульті. 

У відомстві пояснили, що частина Биківнянського лісу, де планували розмістити Національне військове меморіальне кладовище, ще не досліджена повністю — там можуть бути не виявлені поховання. 

За інформацією, наданою заповідником, визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

"Площа спорудженого у 2012 році Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 рр. включно з Польським Військовим цвинтарем не охоплює всі можливі місця захоронень жертв комуністичного режиму на території Заповідника. А пошукові та ексгумаційні роботи, які проводились на території Биківнянського лісу у 1971, 1988-1989, 2001-2012 роках, були не тотальними й не на всіх ділянках ретельними, — йдеться у повідомленні мінкульту. 

Окрім цього, цілком імовірно, що відступлених меж НВМК від Меморіалу буде недостатньо, аби гарантувати збереження братських могил жертв політичних репресій під час можливого будівництва НВМК.

Тому обрана ділянка потребує ґрунтовного археологічного дослідження включно з ретельними пошуковими та ексгумаційними роботами та визначенням місця поховання нововиявлених решток репресованих, також виявлення можливих культурних об’єктів.