Близько 300 тисяч кв. км територій України потребує розмінування — ДСНС
Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Близько 300 тисяч кв. км територій в Україні потребують гуманітарного розмінування. Про це повідомив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС України Олег Бондарь. 

За його словами, після звільнення населених пунктів від російських окупантів ДСНС першочергово проводять обстеження територій та розмінування. Наразі у всіх регіонах країни працюють близько 550 піротехніків — в середньому за добу фахівці вилучають від 2 до 6 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Українські вибухотехніки можуть працювати і працюють з боєприпасами типу "Калібр", "Іскандер" та іншими, які застосовуються з літаків, ракетами типу "земля-повітря" або "повітря-повітря". Окрім того, окупанти застосовують системи залпового вогню з касетними елементами, які розлітаються на великі площі і стають у бойове положення, тож сапери знешкоджують і їх. 

"Алгоритм дій такий. Першочергово – обстеження населених пунктів на наявність вибухонебезпечних предметів, далі – відновлення ліній електропередач, забезпечення безпечної роботи аварійних бригад енергетиків, водоканалів, газовиків тощо. Наступне – розмінування доріг, і лише після цього ми можемо вийти на сільськогосподарські угіддя та працювати з фермерськими господарствами та аграріями стосовно проведення посівних робіт. Ми будем намагатись зробити все, аби якомога швидше надати нашим аграріям можливість провести посівні заходи", — сказав Бондарь.

Основні зусилля саперів зараз зосереджені на напрямках Бучі та Ірпеня, Бородянки, Гостомеля, Немішаєва, населених пунктів Бузова, Залісся, Богданівка, а також на Чернігівському та Ніжинському напрямках. Працюють спеціалісти і в місті Тростянець на Сумщині. 

"Місто Ірпінь ми пройшли, але є домогосподарства, де не було мешканців, а ми як служба порятунку не можемо заходити на подвір’я (без присутності власників — ред). Ми залишаємо листівки, і якщо людина повертається – просимо викликати ДСНС та провести обстеження будинку, отримати дозвіл перебувати там", — зазначив Бондарь.

Він підкреслив, що дозвіл повертатись до населених пунктів надає місцева влада, і закликав виконувати вказівки місцевих керівників щодо можливості або заборони повертатись. До проведення обстеження перебувати у будь-яких населених пунктах небезпечно.

Спротив російській окупації, день 47