Біля станції Академік Вернадський пінгвінячий бебі-бум
Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" на острові Галіндез почали народжуватися перші у цьому сезоні дитинчата пінгвінів. Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Так, днями біологиня Марта Дзиндра та сисадмін Володимир Хомко знайшли неподалік від станції на мисі Піджн-поінт перше пташеня, що вже вилупилося в одному з пінгвінячих гнізд. Науковці описали його як "неймовірно миле, сіреньке й зовсім крихітне".

"Моніторинг гнізд пінгвінів на нашому острові Галіндез — це частина щоденної роботи біологів, але от саме нині ми порахували за днями, що з перших яєць якраз мають почати вилуплюватися пінгвінятка", — пояснюють у НАНЦ.

А вже згодом біля станції розпочався "справжній пінгві-бум": пташенята почали вилуплюватися з яєць у різних частинах острова. На момент публікації допису їх було до десятка, а вже скоро їх мають бути сотні.

Полярники пояснили, що йдеться про пташенят субантарктичних пінгвінів — найпоширенішого виду на острові Галіндез. Перший місяць життя дитинчата цього виду залишаються у гніздах, а батьки по черзі гріють, захищають та годують їх. Потім маленькі пінгвіни почнуть об'єднуватися в ясла, щоб батьки могли вже одночасно відправлятися на полювання в океан. Також десь за місяць пташенята почнуть линяти, і сірий дитячий пушок поступово зміниться на більш звичне чорно-біле оперення.

Нагадаємо, у листопаді на станції "Академик Вернадський" зафіксували сніговий рекорд. Висота снігового покрову сягнула позначки 345 см, що — майже на півметра більше, ніж торішній максимум.

Холод, голод і зневоднення: як допомогти безпритульним тваринам пережити зиму