Законопроєкт про нові українські свята
Фото: freepik.com

До Верховної Ради внесли черговий законопроєкт про встановлення нових офіційних свят в Україні, де пропонують позбавити статусу свята 8 березня та запровадити окремий День української жінки.

Так, автори законопроєкту №9009 "Про зміни до Кодексу законів про працю щодо встановлення українських свят" пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю та взагалі прибрати такі державні свята як 8 березня (Міжнародний жіночий день), 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

Натомість депутати хочуть запровадити кілька нових українських свят: 25 лютого (День української жінки, День українки — у день народження Лесі Українки), 9 березня (Шевченків день — у день народження Тараса Шевченка); друга неділя травня (День матері).

У пояснювальній записці йдеться, що метою цього законопроєкту є встановлення українських свят та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті та очищення державного календаря від нав’язаних минулим дат, а також — визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті у культурному просторі.

Зокрема, автори вважають недоцільним святкування в Україні Міжнародного жіночого дня 8 березня, бо це свято було встановлене радянським режимом для "популяризації власного погляду на роль і місце жінок".

"Вважаємо більш доцільним відзначати “День української жінки” в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого. Натомість в березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня", — кажуть автори документа.

Також для уникнення економічних втрат через ще один вихідний вони пропонують усунути "інші комуністичні рудименти" — День праці та 9 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих. Відповідний характер слід повернути й Україні, що дозволяє обійтись без святкувань на кістках і скасувати вихідний день", — йдеться у пояснювальній записці.

Натомість пропонують на офіційному рівні визнати “День матері”, який припадає на другу неділю травня.

Раніше ми писали про заклади Києва, де можна відсвяткувати День святого Валентина з коханою людиною.

Офіційні вихідні у лютому 2023 року: скільки днів відпочиватимуть українці