BBC включило вісім українок до рейтингу "100 жінок року"

Британське BBC оприлюднило цьогорічний рейтинг проєкту "100 жінок". До списку традиційно включили науковиць, громадських діячок, політиків, митців та журналісток, які "надихають та впливають на весь світ".

Список поділили за категоріями "Політика та освіта", "Культура та спорт", "Активізм та захист прав" й "Здоров’я та наука".

Цього разу у рейтинг потрапили імена вісьмох українок. 

Перша леді Олена Зеленська

Першу леді України Олену Зеленську включили у рейтинг, зокрема, через те, що вона показала та розповіла про страждання українського народу на Конгресі США, ставши першою дружиною іноземного президента, яку запросили туди з промовою.

Зараз вона зосереджена на підтримці психічного здоров’я дітей і сімей, травмованих війною.

Фото: facebook.com/olenazelenska.official

Журналістка Крістіна Бердинських

Крістіна Бердинських робила репортажі про повсякденне життя мешканців регіонів України, де відбувалися регулярні обстріли з боку росії. Також вона створила у соцмережах проєкт e-People, присвячений учасникам Революції Гідності. Крістіна згодом випустила книгу з матеріалами проєкту.

Фото: lvivmediaforum.com

Математикиня Марина Вязовська

Науковиця цього року виграла медаль Філдса, яку ще називають Нобелівською премією з математики, та стала другою жінкою в історії, якій це вдалося.

Марина отримала нагороду за роботу над 400-літньою головоломкою й розв’язала задачу, як найефективніше упакувати сфери у восьмивимірному просторі.

Фронтова медична волонтерка Яна Зінкевич

Яна Зінкевич очолює фельдшерську організацію "Госпітальєри", яка займається евакуацією бійців з поля бою. Вона особисто вивезла в безпечне місце 200 поранених солдатів. Також Яна є однією із наймолодших депутатів українського парламенту та очолює підкомітет військової медицини.

Фото: facebook.com/yana.hospitallers

Педіатриня Ірина Кондратова

Ллікарка Ірина Кондратова піклувалася про вагітних жінок, малюків та матерів у Харківському обласному перинатальному центрі, у той час, коли місто знаходилося під обстрілами. Вона з командою облаштували пологову палату в підвалі лікарні та залишалися в реанімації з немовлятами, яких неможливо було перемістити.

Фото: kliker.com.ua

Юристка з прав людини Олександра Матвійчук

Правозахисниця 15 років керує Центром громадянських свобод (ЦГС), який став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року за роботу з документування воєнних злочинів росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

Тепер ЦГС, на чолі з Олександрою, вимагає створення міжнародного трибуналу для розслідування ймовірних порушень росією прав людини в Чечні, Молдові, Грузії, Сирії, Малі та Україні.

Фото: facebook.com/olexandra.matviychuk

Парамедикиня Юлія Паєвська

Юлія Паєвська, також відома як "Тайра", українська цивільна парамедикиня й засновниця добровольчого медичного підрозділу "Янголи Тайри", який рятував поранених мирних жителів і військовослужбовців. Парамедикиню у березні росіяни взяли у полон, під час евакуації людей з Маріуполя. Там їй довелося пережити жорстоке поводження. 

За допомогою натільної камери вона знімала роботу своєї команди в оточеному ворожими військами місті.

Фото: facebook.com/julia.paevska/photos

Захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук

Юлія Сачук очолює громадську організацію жінок з інвалідністю Fight For Right ("Боротьба за право"). Вона була серед тих, хто екстрено реагував на вторгнення Росії в Україну, цілодобово співпрацювала з міжнародними організаціями над координацією планів евакуації, щоб врятувати життя тисяч українців з інвалідністю.

Сачук прагне розширити можливості дівчат і жінок з інвалідністю брати участь у прийнятті рішень. 

Нагадаємо, журі літературної премії Книга року ВВС-2022 відібрало 38 видань-учасників. 

Зеленська отримала премію Dissident Human Rights, що присвячена всім українцям