"Батьківщина-мати" чи вже "Україна-мати": у Мінкульті відповіли, як тепер варто називати монумент

У липні цього року Вчена рада Музею історії України у Другій світовій війні вирішила, що "Батьківщина-мати" у Києві отримає нову назву — "Україна-мати". Однак для остаточного перейменування треба розпорядження від Мінкульту. 

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у коментарі "Інтерфакс-Україна" зазначив, що офіційного рішення щодо перейменування монумента поки що немає, але у вживанні варто віддавати перевагу новій назві. 

"Рішення про перейменування ще немає. Поки що оперуємо старими назвами монумента і музею", — сказав Карандєєв. 

Водночас він додав, що хоч поки що у документах скульптура значиться як "Батьківщина-мати", використання назви "Україна-мати" не заборонено.

"Ба більше, бажано у вживанні віддавати перевагу новій назві. Сподіваюся, незабаром відбудеться і формальне перейменування", — підсумував він.

Нагадаємо, окрім демонтованого герба срср на "Батьківщині-матері" помітили ще одні радянські символи — зірки на руків'ї меча, які колись використовувалися як державні емблеми. Скульптор тризуба, встановленого на щиті монумента розповів, що варто з ними зробити.

Декомунізація, позолота та вкорочений меч. Що треба знати про Батьківщину-Мати