Balbek Bureau створили проєкт меморіалу біля зруйнованого мосту в Ірпені

Українська студія дизайну Balbek Bureau презентувала проєкт меморіалу "Відкритий перелом" навколо зруйнованого мосту в Ірпені.

Команда архітекторів створила концепцію меморіального історико-архітектурного комплексу ще 9 квітня.

Balbek Bureau пропонують зберегти "перелом" мосту, який був зруйнований на початку війни та створити місце, де кожен зможе "вшанувати героїв і жертв війни, і водночас вберегти від ретравматизації тих, хто має болючі спогади з часів евакуації".

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом"

Розробники концепції кажуть, що важливо відчути те, що відчували люди та відрефлексувати ці події. 

Тому архітектори пропонують зберегти в "майже первинному вигляді" цей перелом.

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом""Вибух і пов’язані з ним події самі визначили вибір матеріалів. Ми не додаємо нічого зайвого. Бетон – це зруйновані мостові опори, гравій – кам'яні воронки від снарядів, кортенова сталь – згорілі під обстрілами автомобілі", — кажуть дизайнери.

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом"

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом"Архітектори Balbek Bureau кажуть, що консервувати об’єкти складніше, ніж проєктувати нове тому вони зробили фотограметрію руйнувань. "3D-скан допоможе провести роботи з розчищення річища річки й берегоукріплення та повернути фрагменти на їхнє первинне місце".

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом"Поряд з розломом вони пропонують створити оглядові майданчики та звести пішохідний міст. А набережну подовжити до мосту та зробити там паркувальний майданчик.

Balbek Bureau презентували проєкт меморіалу "Відкритий перелом""Меморіальні дошки з боку Києва ми розмістимо так, аби вони не загороджували доступ до зруйнованої ділянки. Так, відвідувачі зможуть опинитися безпосередньо перед розломом", — кажуть архітектори.

Команда розробила цей проєкт із власної ініціативи, на волонтерських засадах.

Раніше ми писали, що український дизайнер Іван Огієнко створив візуалізацію проєкта меморіального комплексу на місті зруйнованого мосту на околиці Ірпеня, що з'єднував місто з Києвом.

Фільм "Залишаючи Ірпінь" про евакуацію з Київщини з'явився на Megogo