Balbek Bureau розробило систему захисту пам'яток під час війни
Фото: balbek.com

Архітектурне бюро Balbek Bureau створило проєкт RE:Ukraine. Monuments. Це єдина система зміцнення пам'яток від руйнувань під час війни. Таку технологію можна застосовувати до скульптурних монументів різних габаритів.

Презентацію проєкту RE:Ukraine. Monuments було опубліковано на сайті архітектурного бюро Balbek Bureau.

На цей час внаслідок повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну понад 242 об’єкти культури було пошкоджено чи знищено. Про це свідчать дані Міністерства культури та інформаційної політики. Щоб не допустити ще більших втрат, волонтери у різних містах України почали ретельно укріплювати пам’ятники.

"Однак за відсутності єдиної системи конструкцію для кожного монумента доводилося моделювати з нуля, а кількість матеріалів визначати фактично "на око". Нашим завданням було розробити типове рішення, яке дозволило б швидко проєктувати укриття для будь-якого пам’ятника незалежно від його габаритів. Конструкція, зведена за цією системою, мала б захищати монументи від ураження вибуховою хвилею, уламками, кулями й вогнем і відповідати ще низці вимог", — розповіли архітектори.

В основу системи RE: Україна. Monuments її розробники поклали принцип модульності. Тобто кожне укриття розмірами 2000 х 1500 мм можна дублювати за вертикальною та горизонтальною площиною. 

"Щоб застосувати систему, треба зробити обміри монумента, визначити кількість модулів і помножити її на кількісні показники матеріалів. Цей алгоритм прискорює процес моделювання укриття та дозволяє уникнути перевитрат", — розповіли у бюро.

Каркас модуля пропонують робити з ригелів та стійок, які представлені у кількох фіксованих розмірах. Їх легко знайти, доставити на місце та зібрати. Каркас необхідно встановити біля пам'ятника, але не впритул до нього. Фасад модуля — зашити вогнетривкою бакелітовою фанерою, стійкою до вологи та перепадів температур. Якщо пам'ятник великий, внутрішній фасад потрібно обгородити сіткою рабіца, а простір між фанерою та сіткою заповнити мішками із піском.

"Це прийом, перевірений часом: мішки з піском, здатні затримувати кулі та уламки, використовували з цією ж метою ще в часи Другої світової війни. Таким чином, навколо монумента з’являється захисна коробка, яка не контактує з пам’ятником і не обтяжує його. Згори конструкцію закривають профлистом", — сказали у Balbek Bureau.

Більш детально ознайомитись із проєктом RE: Україна. Monuments можна за посиланням.

Фото: balbek.comФото: balbek.com

Архітектурне бюро Balbek відновлюватиме українські міста