Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський розповів, як відправляли їжу, воду та боєприпаси захисникам Маріуполя, які знаходились на "Азовсталі" в оточенні ворога. Про це він сказав в інтерв'ю з нагоди триріччя своєї інавгурації, фрагмент якого показали в ефірі національного телемарафону.

За словами президента, необхідні речі українським бійцям в Маріуполі доправляли за допомогою вертольотів, і під час таких операцій загинули багато українських льотчиків.

"Дуже велика кількість людей загинула, наших льотчиків. На жаль. Абсолютно героїчні люди, які знали, що складно, що долетіти майже неможливо. Долетіти до "Азовсталі", привезти ліки, їжу, воду, забрати тіла, поранених. Все це відбувалося. Багато речей відбувалося, які авжеж ніхто офіційно не міг коментувати. Чому? Тому що повітряних коридорів до "Азовсталі" не було через їхню потужну ППО", — розповів Зеленський.

Він додав, що ці пілоти вертольотів знали, що з ймовірністю 90% вони не повернуться. Але все одно це робили.

"Уявіть, що робили ці люди. Вони летіли туди давати їм їжу, воду, зброю та забирали поранених. Ми втратили багатьох льотчиків. Вони абсолютно героїчні", — наголосив голова держави.

За словами президента, з "Азовсталі" вдалося евакуювати практично всіх людей, які знаходились на території заводу. Звідти вивезли цивільних, медиків, важко поранених. Вивезення людей продовжується і досі, воно має завершитися найближчим часом.

Зеленський додав, що задля розблокування людей на "Азовсталі" довелося домовлялися з багатьма посередниками, партнерами тощо.

"Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраілем, спочатку з Францією через стосунки лідерів з рф. Коли ми бачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо. Хоча, чесно скажу, десятки, сотні разів я проговорював з лідерами інших держав надати відповідну зброю нашим військовим, щоб військовим шляхом ми дійшли до Маріуполя заради того, щоб розблокувати цих людей", — заявив президент.

Він додав, що бійці з "Азовсталі" отримали наказ, що вони мають повне право вийти й зберегти своє життя.

Евакуація з "Азовсталі"

16 травня стало відомо, що з "Азовсталі" почали вивозити автобуси з українськими військовими на тимчасово окуповані території. Пізніше влада офіційно підтвердила, що розпочалась операція з евакуації захисників Маріуполя. До тимчасово окупованого Новоазовська з "Азовсталі" вивезли 53 важкопоранених українських бійців, а ще 211 людей евакуювали через гуманітарний коридор до тимчасово окупованої Оленівки. Врятованих українських бійців мають обміняти на російських військовополонених.

У Міноборони підкреслили, що українська влада не мала іншого способу врятувати військових з "Азовсталі", ніж через вивезення їх на непідконтрольну територію та обмін.

На заводі "Азовсталь" ще є військові полку "Азов": відеозвернення Паламара