AP спростували слова марупольської блогерки про те, що бомбардування не було

У Аssociated Press спростували інформацію, яку дала у своєму відеоінтервʼю Маріанна Вишемирська. Як повідомив кореспондент видання Мстислав Чернов, 9 березня під час авіаудару вони були у Маріуполі і на власні очі все бачили.

Що казала Вишемирська про вибухи

За словами Вешімірської, авіанальотів не було, проте жінки, які на той момент лежали у пологовому будинку, чули, як прилетіли два снаряди, а потім два вибухи.

"Коли стався вибух, все було спокійно. Це було 9 березня. Жодних пострілів не було, ми спокійно спали вночі. І потім 9 березня ми спокійно сиділи, обговорювали "Пакунок малюка", що там усередині і почули, як прогримів снаряд. Потім я особисто накинула на себе ковдру інстинктивно і почула другий снаряд. Мені частково потрапили шибки, трішечки розсікли ніс, під губою та вгорі, але це було незначно, — розповіла Вишемирська. - Вже другий вибух прогримів, ми вийшли і нас евакуювали до підвалу. Згодом ми почали обговорювати, чи був авіаналіт. Сказали, що авіанальоту не було, підтвердилася наша думка, що ми не чули, вони теж не чули. Сказали, що то прилетів снаряд. Після того, як пролунали ці два вибухи, теж не було більше жодних вибухів".

Що кажуть Associated Press про вибухи

Видання наводить докази того, що це був саме авіаудар. Вони базуються на свідченнях очевидців, солдата та поліцейського, які чули звук літака перед вибухом, і наявності глибокої воронки біля лікарні. Того дня видання опублікувало відео з місця подій, яке зняв репортер Мстислав Чернов.

У момент вибуху кореспондент з колегою перебували в іншій частині міста. Вони почули звуки літака та два вибухи. З 12 поверху сусідньої будівлі вони зняли клуби диму, які йшли з лікарні.

- Того дня ми чули звуки літака і повітряні удари майже кожні 10-15 хвилин по всьому місту. Цей був ближче до нас, тому ми його дуже добре чули, – каже Чернов.

Що казала Вишемирська про зйомку

У своєму інтервʼю Маріанна каже, що не давала свою згоду на зйомку. Навіть забороняла її знімати.

Що кажуть Associated Press про зйомку

Відеозапис, який наводить Чернов як доказ, суперечить словам Маріанни. Коли Чернов спитав її на вулиці «Як справи?», дівчина відповіла: «Усе добре. Я почуваюся добре». Тоді хтось поза камерою промовляє «Ходімо», а вона відповідає: «Так, ходімо, будь ласка». Під час розмови Вишемирська знала, що її знімають, проте ніяк не вказала, що не хоче бути в кадрі, стверджує видання.

Окрім цього, наступного дня після бомбардування, Вишемирська розмовляла з кореспондентами AP та розповідала, що на власні очі не бачила літак.

- Я на власні очі не бачила, звідки воно летіло, що саме і в якому напрямку. Ми не знаємо. Є багато чуток, але насправді ми нічого не можемо сказати, – сказала тоді Маріанна.

Повне відеоінтервʼю Маріанни

Відео від Associated Press

Спротив російській окупації, день 40